Oppslutningen om å holde områdene utenfor Lofoten og Vesterålen fri for oljeboring øker, ifølge en undersøkelse utført av Norsk medborgerpanel.

Ut fra tallmaterialet øker motstanden i hele landet, i alle aldre og hos velgere i nesten alle partier. Den siste målingen viser et markant byks i oljemotstandernes favør fra høsten 2016 til våren 2017. 58 prosent vil nå at oljen skal bli liggende, mens 27 prosent vil utvinne, skriver Bergens Tidende.

Rundt 4.000 personer har svart på spørsmålet om oljeboring.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) mener nasjonale hensyn bør veie tyngst i striden om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen.

– Dette handler om verdiskaping, arbeidsplasser og ikke minst inntekter til finansiering av velferden vår, sier han.

- Det er naivt av nordlendinger å tro at staten vil sørge for at arbeidsplasser kommer til landsdelen 

– Utrolig oppløftende

Kari Elisabeth Kaski, stortingskandidat for SV, mener undersøkelsen er et viktig signal til partiene som er mest ivrige etter å få i gang oljevirksomhet.

– Folket vil la olja i Lofoten og Vesterålen ligge. Dette er sårbare områder med enorme fornybare verdier. I tillegg vet vi at vi må la olja ligge av hensyn til klimaet. Det er utrolig oppløftende at stadig flere vil la disse områdene forbli oljefri, sier hun.

Dette er en sak som betyr mye for mange, slår leder Ingrid Skjoldvær i Natur og Ungdom.

– Derfor er det utrolig viktig at folk husker dette i valget når de skal stemme og gir sin stemme til et av de mange partiene som ønsker et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, sier hun.

 

Nei fra folk i nord og vest

Tallene fra Norsk medborgerpanel viser at to av tre spurte i Nord-Norge sier nei. Også majoriteten av vestlendingene vil verne (57 prosent), men motstanden er mindre enn i nord.

Blant dem som stemte Høyre i 2013, er det for første gang nå flere som vil verne enn utvinne i Lofoten og Vesterålen (45 mot 41 prosent). Fremskrittspartiet er det eneste partiet med flest oljetilhengere, men flertallet krymper (46 ja mot 41 prosent nei).

– Dette viser bare at Arbeiderpartiet og de andre fossilpartiene ikke er i takt med folket. Mens en stadig større andel av befolkningen forstår at vi må sette klima foran olje har de gamle partiene lukket øynene for vår tids største problem, sier talsperson Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne.