Gå til sidens hovedinnhold

Folkehelse og mer basseng for flest mulig

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er lei av at man stadig nører opp under utdaterte holdninger om at det er Svolvær mot Kabelvåg. Det gjør Høyres gruppeleder Børge Larsen i et leserinnlegg der han med en solid porsjon vrangvilje tolker posisjonens bassengvedtak i OKI.

Selvsagt skal vi bygge nytt basseng i Svolvær. Men det er ikke garantert at vi ender med et OPS eller badeanlegget som vist i de fantastiske skissene fra E-i Nord. Jeg håper virkelig det er mulig å få til med gode samarbeids og driftsavtaler og med en investerings eller leiekostnad for kommunen som ikke i for stor grad overstiger kostnadene for et nytt «vanlig» 25 meters basseng i Svolvær.

I Kabelvåg legger (deler av) posisjonen opp til et basseng etter «2521– konseptet» Et slikt anlegg åpnet i lille Flesberg Kommune høsten 2019. Prislappen var 63 mill minus ca 28 mill i spillemidler noe som gir en kommunal investering på 39 millioner. Et identisk basseng åpnes i Bamle Kommune i august. I «2521» - bassenget i Bamle er det i tillegg til konseptets 8 baner, hev/senk - bunn, to temperatursoner og garderober også rullestolheis integrert. Prislappen i Bamle er 67 millioner, spillemidler trukket fra gir det ca 40 mill i kommunal investering. Det er selvsagt også mulig å bygge «2521» konsept med 6 baner (25 × 12,5 m ) og ellers med samme fasiliteter.

Å fremstille "2521 konseptet" som noe stakkarslig og annenrangs er latterlig - disse anleggene er tipp topp og gir folkehelse i hver desiliter bassengvann.. Bassenget i Flesberg ble i 2020 kåret til «Årets Idrettsanlegg». Og ja, selvsagt er det lov å lyse ut anbud der man ber om "2521-konseptet eller tilsvarende".

Til tross for at Vågan Kommune er en av ytterst få kommuner i hele Nord-Norge som har befolkningsvekst og antakelig er av kommunene lengst unna økonomisk kollaps, stadig blir kåret i toppen av Indeks Nordland, Konjunkturbarometer for Nord-Norge og sågar har Henningsvær i finalen som landets mest attraktive sted - så har visst den tendensiøse svartmalingen av kommunens framtidsutsikter og økonomi ingen ende. I alle fall ikke når det gjelder å snakke ned prosjekt man aldri har ønsket.

Om Larsen og Høyre var så bekymret for økonomien kunne de jo i juni 2018 latt være å forkaste anbudet på Kabelvåg Skole fra Lofotentreprenør på 235 millioner. "Vi må snu hver en stein, så får vi heller gå en runde til" ble det sagt. Det medførte at tilbyder trakk seg fra anbudet. Anbud ble sendt ut på nytt og vedtatt seks(!) måneder etter til 309 millioner, 75 millioner kroner dyrere. Nye Kabelvåg Skole blir fantastisk og jeg og AP stemte selvsagt for investeringen. fordi vi tror på Kabelvåg og framtida for hele kommunen. Men ja, man skjønner jo hvor mye basseng man kunne fått for de 75 millionene som "rant ut i havet" i den manøveren . De økonomiske krokodilletårene fra Høyre gjør lite inntrykk på meg.

God økonomistyring og en sunn kommuneøkonomi er svært viktig. Det er ikke det samme som investeringsstopp. Befolkningsvekst er en viktige forutsetning for en god kommuneøkonomi. Tiltak som skaper bolyst, gode oppvekstvilkår, folkehelse og et aldersvennlig samfunn gjøre oss attraktive for tilflyttere og bidrar til befolkningsvekst. Bedre bassengtilbud bidrar til dette. Det samme gjelder nye arbeidsplasser.

Arbeiderpartiets klare mål er utvidet bassengkapasitet i Svolvær og Kabelvåg. «Mest mulig folkehelse for flest mulig til en overkommelig pris», eller typisk "sosialisme" om du vil. Eldre, revmatikere, personer i habilitering, psykisk syke, vio, svømmeidrett og unger og grupper som i dag i liten grad benytter basseng må gis bedre mulighet til en fantastisk form for aktivitet som alle kan mestre - og til en pris de har råd til. Investering i Folkehelse er svært god samfunnsøkonomi.

Arbeiderpartiet mener det er nok utredninger nå. Nå må vi få bygget basseng før de vi har ramler fra hverandre. Vi vil begynne med Kabelvåg.

Kommentarer til denne saken