Fikk ny stilling i kommunen: – Dette er kremjobben!

GODT FORNØYD: Silje Grande Henriksen stortrives i sin nye jobb som folkehelsekoordinator i Vågan kommune.

GODT FORNØYD: Silje Grande Henriksen stortrives i sin nye jobb som folkehelsekoordinator i Vågan kommune. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg har så mange tidligere studiekompiser som er kjempemisunnelig, det må jeg jo bare få lov til å si.

DEL

Hun er utdannet fysioterapaut, men er ikke i Vågan for å kna ømme muskler. Silje Grande Henriksen er Vågan kommunes nye folkehelsekoordinator.

Flyttet fra Oslo

Silje møter Lofotposten i Svolvær sentrum. Det er lørdag og helg, men hun har det likevel travelt.

– Vi har nettopp hatt besøk av noen venner som dro nå, men så må vi skynde oss tilbake for å ta imot et nytt besøk. Det er klart at mange har lyst til å besøke deg når du bor på en så fin plass!

Vågans nye folkehelsekoordinator har familie fra Lofoten, og er gift med en som har sine røtter fra Vesterålen. Det var dermed ikke noe tøft valg å flytte fra Oslo til Svolvær da muligheten bydde seg i desember.

– Vi hadde begge snakket om at vi ville flytte til Lofoten noen år før de lyste ut stillingen. Jeg har en stor slekt som er bosatt i Svolvær, Kabelvåg, Laupstad og Liland. Det ble en stor beslutning, men vi har ikke angret ett sekund. Hele familien stortrives her.

Ingen fastlege

Men hva er egentlig en folkehelsekoordinator? Vågan kommune opprettet stillingen høsten 2016. Henriksen forteller at hun antar folk flest tror hun er en slags fastlege, og at det er flere som lurer på hva hun egentlig driver med.

– En del av arbeidsoppgavene mine ble tidligere ivaretatt av kommuneoverlegen og leder for reabiliteringstjenesten i kommunen. Samtidig er det å forvente at jeg må være med å skape min egen arbeidshverdag i en nyopprettet stilling. På en måte finne veien mens jeg går. Og selvsagt i samarbeid med andre i kommuneorganisasjonen. En folkehelsekoordinator skal blant annet bidra til å koordinere alle kommunens tjenester og aktiviteter, med et mål om å fremme best mulig helse for alle kommunens innbyggere.

– Har du en helsefaglig bakgrunn?

– Ja, jeg har bachelor i fysioterapi fra Høgskolen i Oslo, og videre har jeg en mastergrad innenfor folkehelsevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, med blant annet fordypning i miljø og samfunnsplanlegging. Stillingen er på en måte skreddersydd for utdanningen min.

God start

Den nye folkehelsekoordinatoren fikk en god start på oppholdet sitt, da folkehelsekonferansen for en gangs skyld ble holdt i Bodø, og ikke i Oslo.

– Jeg syns det var bra at folkehelsekonferansen ble holdt her i Nordland, og ikke i Oslo som det i tidligere år ofte har vært. Da fikk jeg bli kjent med store deler av fagmiljøet som holder til her oppe.

– Hva er inntrykket ditt av Vågan hittil?

– Dette er en kommune som har utviklet seg i god fart de siste årene. Det er alltids utfordringer i enhver kommune, men jeg synes Vågan er en kommune med mange gode kvaliteter og positive framtidsutsikter. Jeg opplever at innbyggerne her er utrolig aktive i sitt eget nærmiljø og generelt flinke til å nyte det gode livet her i nord. Jeg er stolt av å være en del av det, og jeg er glad for at jeg får lov til å jobbe med folkehelse i verdens vakreste naturomgivelser, og har mange tidligere studiekompiser som er kjempemisunnelig, sier Silje med et smil, før hun legger til:

– Folkehelsearbeid er et kontinuerlig samfunnsarbeid og et samarbeid mellom mange aktører. Eksempelvis ønsker vi at barn og unge skal ha en aktiv skolevei. Vi ønsker at de skal bruke sykkel, spark, ski eller beina til skolen. Da må vi blant annet legge til rette for at vi har gode gang- og sykkelveier, gatelys og at det er god trafikksikkerhet i disse områdene.

Første folkehelseuke

Fra 18. til 24. september skal det arrangeres folkehelseuke i hele Nordland fylke. Dette blir første gang Vågan kommune arrangerer noe slikt, og Silje er klar på hva som skal prioriteres.

– Jeg har sendt ut en invitasjon til mange frivillige , private og kommunale tjenester og lag, for å få de til å initiere aktiviterer som kaster lys på god folkehelse. Det er jo ikke jeg som sitter og lager god folkehelse i Vågan. Det er det lokalsamfunnet som må gjøre i lag. Jeg håper enda at enda flere aktører vil kaste seg med!

– Hva innebærer egentlig god folkehelse?

– For meg er det veldig viktig å vise at folkehelse er mer enn å bare spise grønnsaker og ta en joggetur i marka. Det er noe som spenner i alle aldre og samfunnslag. Det skal være uavhengig av alder, bosted, inntekt og sosial status.

– Jeg ønsker blant annet å fokusere på gode sosiale arenaer for barn og unge. Både innen idrett, innenfor kulturlivet, og generelt sett der hvor vennskap skapes. Der hvor vi lærer ungene å samhandle og være gode mot hverandre. Det er for meg noe av det viktigste vi kan lære bort.

Artikkeltags