Gå til sidens hovedinnhold

Folkemøte om seneffekter etter kreftbehandling: – Behovet for å vite mer er enormt

Artikkelen er over 1 år gammel

Kreftforeningen har holdt 20 slike møter rundt om i landet så langt, og nesten alltid til fullt hus.

Mandag ettermiddag møtte rundt 100 personer opp til folkemøte om seneffekter etter kreftbehandling på Meieriet på Leknes. Temamøtet var i regi av Kreftforeningen og var åpent for alle.

I dag lever syv av ti kreftpasienter minst fem år etter at de har fått kreftdiagnosen takket være moderne diagnostikk og behandling. Etter hvert som flere overlever, har det også blitt større oppmerksomhet rundt senskader som følge av kreftsykdommen eller behandlingen. Distriktssjef i Kreftforeningen i nord, Brage Larsen Sollund, sier at det er svært viktig med åpenhet rundt seneffekter.

– Om vi ser tilbake for 100 år siden var det ingen som overlevde kreften. I dag overlever 70 prosent, og i et historisk perspektiv er det fantastisk. Aldri har så mange overlevd. Medisin og behandling at gått framover, men det har en pris. Seneffekter etter kreftbehandling er normalt, det skjer og ikke alt har en kur, sier han.

Behov for å vite mer

Omtrent 273 000 lever videre med en krefthistorikk og mange lever med senskader.

– Så langt har vi hatt 20 møter rundt om i landet, og det har nesten alltid vært fullt hus. Behovet for å vite mer om seneffekter er enormt. Pasienter vil gjerne vite mer om hvilke senskader de kan forvente, og hvordan de kan takle og lære seg å leve med dem. Et av målene med møteserien er å gi folk et innblikk i forskningen som pågår på området og gi informasjon som de kan fra nytte av i deres liv.

Møtet gjør Kreftforeningen sammen med landets fremste fagfolk. De fortalte om blant annet seneffekter etter strålebehandling mot bekkenregionen, fatigue etter kreftbehandling og fysisk aktivitet etter kreftbehandling. Etter møtet var det åpent for diskusjon og samtale med fagpanelet.

– Vi må vite mer om dette, fordi det kommer til å angå så mange. Lenge handlet det om å sikre overlevelse, nå må livet etterpå sikres, sier han.

– Senskader etter kreft vil fortsette å gjøre seg gjeldende lang tid framover. Det er et tema som ikke bare pasienter og pårørende bør kjenne til, men også som befolkningen for øvrig bør være kjent med. Alle de andre som er arbeidskamerater og kolleger, fotballtrenere og venner. Dette angår oss alle, vi omgås folk på jobb og i andre nettverk vi er en del av som er blitt fri fra kreft, men som likevel ikke er friske.

Kommentarer til denne saken