Vi kaster stadig mer mat

ØKER: Nordmenn kaster i snitt et halvt tonn husholdsningsavfall i året. Urovekkende, mener Naturvernforbundet.

ØKER: Nordmenn kaster i snitt et halvt tonn husholdsningsavfall i året. Urovekkende, mener Naturvernforbundet. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Utviklingen er urovekkende, mener Naturvernforbundet.

DEL

Mengden husholdningsavfall i Norge har mer enn fordoblet seg i løpet av de siste 20 årene.
– Produksjon av mat gir store klimagassutslipp. Kasting av husholdningsavfall fører til unødig ressursbruk og mye forurensning, sier leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Miljø på kartet

Et miljøregnskap utarbeidet av Norges Naturvernforbund viser at Ola og Kari Nordmann i gjennomsnitt kastet 437 kilo husholdningsavfall i 2013. Mengden husholdningsavfall økte med sju kilo pr. snute fra 2012. Og utviklingen ser ikke til å stoppe der. Tre av fire kommuner har nemlig en uendret eller negativ trend i forhold til å kaste husholdningsavfall.
Norges Naturvernforbund har utarbeidet oversikten basert på kommunetall fra Statistisk sentralbyrå, for å sette miljøspørsmål på kartet i kommunevalget til høsten.
Flinkest i miljøklassen er kommuner i den nordlige landsdelen. Kåfjord troner øverst. Her kastet innbyggerne i gjennomsnitt 236 kilo husholdningsavfall – en nedgang på nesten fire kilo fra året før.
Storfjord, Nordreisa og Skjervøy følger på de neste plassene.
Verstingene befinner seg statistisk sett i Hvaler kommune i Østfold. Men der har innbyggerne fått særdeles god hjelp av ferierende hyttegjester som mangedobler innbyggertallet om sommeren.
Tallene er imidlertid mer positive når det gjelder hvor mye husholdningsavfall som gjenvinnes. Her har bare 37 av landets 428 kommuner en negativ trend.

Lite imponerende

Lars Haltbrekken mener kommunene ofte er de viktigste aktørene i forhold til miljøaspektet.
– For at kommunene skal gjøre en god jobb og ta vare på naturen og klimaet, er det viktig at miljøengasjerte velgere retter et kritisk blikk på forvaltningen. Vi har tilrettelagt dette trallmaterialet for å gjøre det lettere for folk flest å få oversikt over kommunenes miljøengasjement, sier Lars Haltbrekken.
Han mener mange av målestokkene er lite imponerende lesing for hele landet.
Blant annet i forhold til antallet dispensasjoner i strandsonen eller andre steder med byggeforbud. Hele 86 prosent av alle søknader om dispensasjon for bygging i områder med byggeforbud i 2011-2014 ble innvilget.
Søppelmengden er også for høy i så å si alle kommuner, mener Naturvernforbundets leder. (ANB)

Artikkeltags