35 prosent har dårlig samvittighet overfor familie og venner fordi de ikke klarer å legge fra seg mobilen. Kvinner har oftest dårlig samvittighet.

Alltid tilgjengelig

Det er spesielt barna vi har dårlig samvittighet overfor. 30 prosent sier at de oftest har dårlig samvittighet for at mobilen tar oppmerksomheten vekk fra barnas behov, ifølge en ny undersøkelse.

– Den digitale hverdagen gjør livet lettere for oss, men samtidig utfordrer den vår evne til grensesetting. Mobilen gjør at sosiale medier, nettet eller jobbmailen alltid er der – 24 timer i døgnet, sier produktsjef Håvard Atle Skaug i Gule Sider til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Dårlig samvittighet

Det er kvinner som er mest samvittighetsfulle. 4 av 10 kvinner har dårlig samvittighet fordi de ikke legger fra seg mobilen oftere. 3 av 10 menn opplever det samme.

– Det forklarer kanskje årsaken til at kvinner er flinkere til å legge fra seg mobilen i de fleste situasjoner. I lek med barn svarer kun 42 prosent av mennene at de legger fra seg mobiltelefonen, mens 59 prosent av kvinnene klarer å rive seg løs fra tastene, sier Skaug.

SVi er minst flinke til å legge fra oss mobilen på toalettet, på kafé og i senga. I middagsselskap, på kino og i bilen er vi derimot flinkere.

– Vi begynner å se klare tegn på mottrender. Som for eksempel å la mobilen ligge hjemme i ferien. Eller mobilfrie soner og tider i hjemmet, forteller Skaug.

Mest avhengige

Ikke overraskende har den yngste aldersgruppen høyest mobilbruk. 4 av 10 unge bruker mer enn to timer på mobilen hver dag. Over halvparten oppgir at de har dårlig samvittighet for overdrevent mobilbruk.

– I dag bruker vi mobilen til mer enn bare ringing og tekstmeldinger. En eldre person velger kanskje å oppdatere seg på dagens nyheter i papiravisen eller på en laptop, mens unge mennesker på farten velger mobilavisen. I mange tilfeller er det både nyttig og effektivt å bruke mobilen, mens man i andre tilfeller kan bli flinkere til å vie oppmerksomhet til omgivelsene, mener Skaug.

Surfeparadis

De ivrigste mobilsurferne bor i Sogn og Fjordane. Mer enn 2 av 10 bruker mobilen til surfing mellom to og tre timer hver dag. Like mange sier at de ikke har oversikt over hvor mye tid de bruker på mobilsurfing.

I nabofylket Møre og Romsdal bruker kun syv prosent mobilen like mange timer hver dag.

I resten av landet virker mobilbruken å være noe mer moderat. De fleste hevder faktisk å holde seg innenfor 30 minutters bruk av internett på mobilen hver dag. (ANB)