Hørte du på ekspertenes råd om å binde renta i høst?

De valgte fastrente for å tjene penger, men mange har tapt titusenvis, sier privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebanken 1 SMN.

De valgte fastrente for å tjene penger, men mange har tapt titusenvis, sier privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebanken 1 SMN. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Rentefallet gjør en gruppe nordmenn til tapere - de som bandt renta sommeren og høsten 2014. Enkelte kan ha "tapt" mer enn 100.000 kroner.

DEL

(Nettavisen) Flere eksperter var i fjor sommer og høst ute med anbefalinger om det var rett tid å binde renten.
- Vi ser av vår egen kundemasse at mange valgte fastrente i høst, trolig mest for å tjene penger. Det brå fallet i fastrentene har gjort dette valget til en dyrkjøpt erfaring. Fastrentene har falt så  mye det siste halvåret at de som bandt renten kunne spart mange titusener på å vente. Som vi har sett de siste dagene er det nå full rentekrig også på flytende renter, sier privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebanken 1 SMN til Nettavisen NA24.

Fastrenteras i 2014

En oversikt utarbeidet i juli 2014 av smartepenger.no viser at laveste fastrentetilbud var 3,45 prosent effektivt for fastrente på tre år, 3,67 prosent for fem år og 4,45 prosent for 10 år. Laveste effektive flytende rente var 3,45 prosent (utgangspunkt i et lån på én million kroner, innenfor 60 prosent belåningsgrad, 15 års nedbetaling).
Siden har fastrentene rast og nå også flytende rente etter de siste dagers rentekutt fra både Danske Bank, DNB og Nordea.
Per 03. januar 2015 er dette de billigste rentetilbudene med utgangspunkt i samme lån ifølge finansportalen.no: 2,85 prosent effektivt rente for fastrente på tre år, 3,05 prosent for fem år og 3,60 prosent for 10 år. Laveste flytende effektiv rente er 3,00 prosent.
Vi ser altså at treårs fastrente har falt med 0,6 prosentpoeng, femårs fastrente har falt 0,62 prosentpoeng og tiårs fastrente har falt med hele 0,85 prosentpoeng. Beste flytende rente har falt med 0,45 prosentpoeng.

Så mye kan du ha tapt

Forskjellen mellom dyreste og billigste fastrentelån med tre års binding er 0,73 prosentpoeng effektiv rente. Med et lån på 1,5 millioner kroner betyr det at du taper omtrent 31.000 kroner i løpet av treårsperioden, ifølge smartepenger.no.
Ser vi på en rentebindingsperiode på fem år er forskjellen på 0,87 prosentpoeng. Dette gir en merkostnad på omtrent 62.000 kroner i femårsperioden.
Med 10 års rentebinding er forskjellen 0,70 prosentpoeng. Dette vil gi et tap på 100.000 kroner i 10 årsperioden.

- Kast deg rundt

Har du fastrentelån og din bank ikke har satt ned fastrentene enda så haster det hvis du vil komme deg unna ekstraregningen som følge av rentefallet.
- Har du bundet renta hos en rentenøler så bør du kaste deg rundt å gå ut av avtalen igjen med en gang. Setter de ned fastrentene betydelig må du betale en mye høyere overkurs, og hvis de ikke setter dem ned kan du flytte lånet til en rimeligere bank og heller binde renten der. Innsparingen ved dette kan være betydelig når prisforskjellen er bundet i opptil 10 år og er på 0,3 til 0,5%, sier Reite.
Fall i fastrenten med 0,5 prosentpoeng på et lån med 10 års bindingstid rett etter låneopptak koster hele 35.000 per million i lån. Overkursen du må betale hvis du angrer på avtalen kan komme opp i store beløp, og viser hvor mye dårligere oddsene dine for å spare penger på avtalen er blitt.

Fastrenteråd

Det kan være attraktivt for banken å lokke med fastrente fordi kundene da gjerne føler seg lås til banken.
- Likevel bør kundene følge med, og ikke føle seg låst til banken. Det er mulig å bytte til banker med bedre tilbud på fastrente ved å betale ut overkursen, sier Reite og forklarer:
- Fastrentelånene er mindre fleksible for endring i betalingsplanen, men kan normalt flyttes med hvis du bytter bolig. De fleste bankene tillater nå også at unge låner opptil 85 prosent i fastrentelån. Den største ulempen er at du må betale ut renteforskjellen mellom lånet ditt og markedspris på tilsvarende lån dersom fastrentene synker etter at du har bundet renten. Dette kalles overkurs, men er også der de som gambler på fastrente ønsker å hente gevinsten sin fordi de tror markedet er for pessimistisk.
- Vi anbefaler aldri å binde renten for å tjene penger, men de som trenger å forsikre seg mot høye renter på grunn av anstrengt privatøkonomi eller ønske om trygghet bør vite at forsikringskostnaden nå er lav. Det er klart at rentebinding på tre og fem år på under tre prosent er en lav pris, men det er ikke riktig å kalle det billig. Følger rentene det markedet tror så vil det ganske sikkert fortsatt lønne seg med flytende rente, sier Reite.

Artikkeltags