Gå til sidens hovedinnhold

Foreslår drastisk tiltak - vil gjøre Nord-Norge til skatteparadis

Artikkelen er over 1 år gammel

AVISA NORDLAND: Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (Ap) fra Bodø avviser ikke idéen om betydelige skattekutt for å stanse nedgangen i folketallet i nord.

– Vi må være villige til å diskutere drastiske grep. Jeg vil ikke si at et betydelig skattekutt er riktig. Men jeg vil heller ikke avvise det, sier Sivertsen til VG.

Tidligere i november ble det kjent at Nordland mistet åtte innbyggere hver dag i løpet av tre måneder. Det har blitt dramatisk færre innbyggere i Nord-Norges største fylke i løpet av årets 3. kvartal, skrev NRK Nordland.

Største folketallsnedgangen på 20 år

Det er den største folketallsnedgangen i Nordland på 20 år, og som følge av dette skrev redaktør Arne O. Holm i High North News følgende:

– Regjeringen har stor tro på effekten av en målrettet skattepolitikk, rettet mot de som har mest og tjener mest. Slik håper den å få fart på norsk økonomi. Da burde det også være mulig å bruke skatteregimet til å få fart på Nord-Norge. Både økonomisk og sikkerhetspolitisk er det nødvendig for å få fart på nasjonen.

Holm peker på at dersom man vil ha fart i nordnorsk økonomi, sikre en geopolitisk og økonomisk viktig befolkning, må man tørre å utrede en mårettet skattereduksjon på inntekt i nord.

Han mener blant annet at det vil utjevne lønnsforskjellene mellom nord og sør.

Sunket med over 2000

De nye tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at folketallet går ned i alle de tre nordnorske fylkene samtidig.

Hittill i år har folketallet sunket over over 2000 personer. Samtidig øker folketallet i sør.

Tomas Norvoll er leder av Nordland fylkesråd og har pratet med VG.

Han forteller til avisen at tallene er full krise. Han mener det rett og slett er sjokkerende.

– Dette dreier seg om en trend som er vanskelig å stå i mot, sier han til avisen.

Skarpeste hjernene

I sitt innlegg skrev Holm blant annet at innbyggerne i Bodø og Tromsø må få lettet sin inntektsskatt.

Eirik Sivertsen peker på to grep som kan bidra til å bremse utflyttingen.

– Vår største kompetanse er de skarpeste hjernene. Derfor er noe av det viktigste å gi et skikkelig løft til Nord Universitet - slik at det kommer hele landsdelen til gode. Samtidig må det tas et skikkelig grep for bedre infrastruktur og spesielt fylkesveiene. Laksetransporten ut til markedet starter jo i stor grad på fylkesveiene

Kommentarer til denne saken