Vi var 24 deltakere som møtte opp for å ta turen til vakre Lauvdalen i Vestvågøy. Turledere var Benny og Jon Martin Bye, som tidligere i sommer hadde gått turen for å forberede seg som turledere.

De hadde på forhånd samtalet med Knut Åland som driver Aalan gård og som er fra stedet. Han kunne fortelle at før det ble veiforbindelse, når hans foreldre vokste opp var det helt andre kår enn i dag. Skolegangen var enten over fjellet til Alstad eller over til Valberg. Denne ruten måtte også brukes for innkjøp av matvarer og ellers som trengtes i ei husholdning. Og som mange andre plasser var det mange skjebner og tragedier under turene over fjellet.

Oppe på Vardheia ca. 300 meter over Lauvdalen er det satt opp en minneplakett over Sara Christoffersdatter Rubertsen som i 1857 var på vei hjem etter å ha vært nede i Valberg for å handle matvarer til seg og barna og ble overrasket av en kraftig snestorm. Hun hadde søkt ly ved en stor stein oppe på fjellet, men ble senere funnet omkommet etter å ha frosset ihjel ved denne steinen. Og der står i dag minneplaketten. Den ble satt opp i 2009 av hennes tippoldebarn.

Vår tur i dag ble gjennomført i flott turvær med enkelte solglimt og ingen nedbør. Oppe på platået hadde man flott utsikt over Lauvdalen på den ene siden og ned til Valberg på andre siden. Her oppe tok vi også vår obligatoriske kafferast, før vi tok fatt på hjemturen. I det hele en flott tur for de 24 seniorene, med eldste deltager på over 80 år, og gleder oss til neste tur som går til Kongsmarka og Stor Andershaugen.