– Det er viktig å bruke stemmeretten. Man kan ikke klage på samfunnet, om man ikke stemmer, mener Tobias Kongevold Forsaa fra Svolvær.

Politisk aktiv

Han har meldt seg inn i et ungdomsparti og har med det bestemt seg for hva han skal stemme ved årets kommunestyre- og fylkestingsvalg. Selv beskriver han seg som til dels politisk aktiv.

– Jeg er med i partiet, men deltar ikke mye på møter og lignende. Jeg vil bare vise at jeg støtter dem, sier han.

18-åringen synes det var greit å finne fram til partiet.

– Valgomatene gjør det lettere å navigere i norsk politikk. De gir et fint overblikk over hva partiene står for. Selv om man kanskje ikke finner hvilket parti man hører til, så kan man se hvilken side man er på, sier han.

– Spennende å delta

Selv liker han å holde seg oppdatert på nyhetene, både lokalt og nasjonalt. Men i guttegjengen er det ikke politikk de diskuterer mest.

– Det er ikke alle som har interesse for politikk, for det er kanskje ikke det hippeste. Men jeg synes det er viktig å være engasjert i samfunnet, forteller Forsaa.

Han tror likevel flere har lyst til å stemme.

– De fleste i gjengen skal stemme de også. Problemet ligger nok mer i å finne ut hva de skal stemme på. Noen er ikke så interesserte i å ta valgomater og bryr seg ikke så mye om hva som skjer rundt dem. Jeg tror mange tenker at «min stemme teller ikke».

Hans politiske engasjement vokste da han begynte på videregående. I tillegg er han vokst opp med politisk engasjerte foreldre.

– Mamma og pappa har alltid sagt at det er viktig å bruke stemmeretten. Jeg trenger ikke stå for det de mener, så lenge jeg stemmer, forklarer han, og legger til:

– Jeg har vært med foreldrene mine når de har stemt tidligere. Det blir spennende å stemme og delta selv.

Hjertesaker

For ham er klima den viktigste kampsaken nå.

– Det er en grunn til at ungdommen streiker, og at vi har mer ekstremvær. Det sies ofte, og folk er kanskje lei av å høre det, men vi må gjøre noe med klimaendringene. Vi kan ikke sitte å se på at verden går under, mener Forsaa.

Når han nå skal stemme ved lokalvalget i Vågan er helse og omsorg viktig for ham.

– Jeg liker ikke at man skal legge ned sykehus og fødestuer på mindre steder. Jeg har personlig erfart hvor viktig det er å ha disse. Dersom Gravdal ikke fantes, hadde jeg kunnet miste familiemedlemmer.