Har du sett denne «bamsen» fly lavt over Lofoten?

C160 Transall.

C160 Transall. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Lofotposten har fått tips fra flere lesere som undrer seg over flyaktiviteten over øyriket de siste dagene.

DEL

– Ved første øyekast kan det se ut som et Hercules-fly, sier oberstløytnant og talsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Lofotposten.

Det norske forsvaret har fire Hercules-fly av typen C130 som er stasjonert på Gardermoen flystasjon.

Men det er ikke disse flyene som har vært i Lofoten.

Et mindre fly

– Det er derimot C160 Transall fra det tyske forsvaret som øver i Nord-Norge. De flyr ut fra flystasjonen i Bardufoss. Flyene ligner på våre Hercules, men Transall har to motorer, mens Hercules har fire, forklarer Moen.

Det tyske forsvaret har vært her med sine C160 i to uker for å øve.

– De ønsker å gjennomføre trening i Nord-Norge som blir veldig krevende å gjøre i sentrale strøk i Europa på grunn av at flytettheten er mye høyere der. De har kjørt et normalt treningsopplegg her, der lavtflyging er en del av treningen, så kalt low level-trening, sier Moen.

Han understreker at all trening er godkjent av forsvaret og at alle diplomatiske klareringer er OK. Treningen er en del av NATOs avtaler om alliert trening.

Kan oppfattes som veldig lavt

– Det er fint at dere har observante lesere, sier Moen som tidligere har svart Lofotposten på spørsmål om ubåt-observasjoner og utenlandske fly over Lofoten.

Også i fjor sommer øvde det tyske luftforsvaret. Da var flyene klarert til å fly ned mot 1000 fot, noe som tilsvarer 300 meter.

– Jeg kan godt skjønne at folk oppfatter det som lavt hvis de ser flyet, uttalte major Elisabeth Eikeland ved FOH til Lofotposten i 2016.

Skal bruke helikopter for å telle elg 

Artikkeltags