Alex (20) ble kastet ut av Forsvaret fordi faren er fra Hong Kong

Kastet ut: Alex Wai Solhaug ble kastet ut av forsvaret fordi faren hans, Yee Wai Cheung, er fra Hong Kong.

Kastet ut: Alex Wai Solhaug ble kastet ut av forsvaret fordi faren hans, Yee Wai Cheung, er fra Hong Kong. Foto:

Alex Wai Solhaug drømte om en karriere i Forsvaret. Det satte Forsvarets Sikkerhetsavdelingen en stopper for. Årsaken? Faren er fra Hong Kong.

DEL

Etter å ha vært inne til både sesjon en og to var Wai Solhaug klar for førstegangstjenesten. Han kom inn på rekruttskolen på Madla ved Stavanger. I april sa han opp jobben og leiligheten. Han solgte bilen, flyttet fra kjæresten, og gledet seg til fortsettelsen på rekruttskolen.

To måneder senere ble han tildelt en stilling han hadde drømt om: Flyoperasjonssoldat i Bodø. Wai Solhaug så for seg en fremtid som flygeleder, men gleden ble kortvarig.

– Stillingen krever en god sikkerhetsklarering. Søknaden ble sendt på Madla, men da jeg kom til Bodø var den fremdeles ikke kommet, forteller Wai Solhaug, som er født og oppvokst i Norge.

Ved Bodin leir trodde de forsinkelsen skyldtes sommerferien. En stund senere mottok han et brev hvor Forsvarets Sikkerhetsavdeling (FSA) spør utdypende om hans far, Yee Wai Cheung, som opprinnelig er fra Hong Kong i Kina.

Cheung kom til Norge for 39 år siden, og ble norsk statsborger i 1983. Han har også avlagt verneplikt i Forsvarets overkommando.

– Etter hvert fikk jeg beskjed om at jeg ikke får sikkerhetsklareringen, og at jeg ville bli sendt hjem dagen etter, sukker Wai Solhaug.

«Etter en helhetsvurdering har FSA kommet frem til at det for din del samlet sett foreligger en tilknytning til Kina – herunder Hong Kong – som tilsier at du ikke er sikkerhetsmessig skikket med tanke på å inneha en sikkerhetsklarering» heter det i brevet fra FSA.

– Ble kastet ut

Wai Solhaug forklarer at i de fleste situasjoner blir bare sikkerhetsklareringen inndratt. Da kunne han jobbet i forsvaret innenfor transport eller velferd.

– Men hos meg fjernet de alt. Jeg fikk ikke lov til å være på leiren. Jeg ble kastet ut, og fikk beskjed om å gå på NAV. Det kom så brått på. Nå må jeg vente ett år for å starte skolegang. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre, sier 20-åringen.

Yee Wai Cheung forklarer at hans første inntrykk var sinne, og at dette dreier seg om diskriminering.

– Det sto svart på hvitt at årsaken er at jeg kommer fra Hong Kong i Kina. Men når vi har fått tenkt oss om skjønner vi jo årsaken: Det handler om å beskytte Alex og familien, i tilfelle Kina skulle presse oss for informasjon. Jeg kan forstå valget de har tatt, sier Cheung.

Vil hjelpe andre

Det som frustrerer familien mest er at det tok Forsvaret så lang tid å fatte en avgjørelse. De mener avgjørelsen burde blitt tatt allerede på første sesjon.

– Dette er ikke noe sensasjonelt. Det har skjedd mange andre. Det jeg ikke forstår er hvorfor Forsvaret ikke gjør seg noen erfaringer og endrer systemene sine. Dette er veldig dumt for en gutt som er født og oppvokst her. Jeg synes det går hardt ut over han, sier Cheung.

Familien håper at de ved å fortelle sin historie kan bidra til at andre ikke lider samme skjebne i fremtiden.

– Jeg vet at dette ikke vil hjelpe meg, men jeg håper det kan hjelpe andre, sier Wai Solhaug.

– Beklagelig

Ifølge NRK har Forsvarets Sikkerhetsavdeling (FSA) de tre siste årene behandlet omtrentlig 3400 saker hvor hovedpersonen har tilknytning til en annen stat.

Ifølge Forsvarsdepartementet ble 3000 disse ble klarert, fordelt på 140 ulike stater. 400 ble ikke klarert. Av disse 400, er ikke tilknytning alene årsak til kjennelsen, skriver statskanalen.

– På generelt grunnlag kan jeg si at vi prøver å unngå at personer som ellers er helt utmerkede blir utsatt for press fra andre lands myndigheter. Slike situasjoner er beklagelig for de det gjelder, men hensynet til landets sikkerhet går foran individuelle ønsker, sier første nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen, Michael Tetzschner, til NRK.

Artikkeltags