Hemmelig dokument: Luftforsvaret ønsker rakettskjold på Evenes

I perioden fra 2021 til 2022 vil Evenes flystasjon bygges opp med kampfly på beredskap for NATO i tillegg til at de nye maritime patruljeflyene skal flyttes til Evenes fra Andøya.

I perioden fra 2021 til 2022 vil Evenes flystasjon bygges opp med kampfly på beredskap for NATO i tillegg til at de nye maritime patruljeflyene skal flyttes til Evenes fra Andøya. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Det er Klassekampen som kan dokumentere at Luftforsvaret ber om at de norske kampflybasene blir beskyttet av et rakettskjold.

(Fremover) Ifølge avisen viser en hemmeligstemplet rapport at Forsvaret i dag ikke er i stand til å beskytte Norge mot angrep fra missiler og presisjonsstyrte bomber.

Luftforsvarets innspill om Evenes

Kampflybasene på Ørland og på Evenes beskrives som enkle mål for en fiende, og ifølge Klassekampen konkluderer Luftforsvaret med at Norge kun har to valg: å bli med i Natos omstridte rakettskjold, eller skaffe et eget nasjonalt rakettskjold.

Forsvarsministeren forklarer hvorfor Evenes må sikres med luftvern 

Klassekampen har fått tilgang til den graderte rapporten som en del av Luftforsvarets innspill til utbyggingen av Evenes som operasjonsbase for de norske kampflyene og som hovedbase det nye maritime patruljeflyen P-8 Poseidon.

Angrep forventes i en innledende fase

Begge de nye flyene beskrives av Forsvaret som «våpenplattformer». De er altså ikke bare fly, men avanserte teknologiske plattformer av en helt annen type og med en annen evne enn dagens 30 år gamle jagerfly og 50 år gamle patruljefly.

Norges nye kampfly, F-35, skal operere ut fra Evenes flystasjon.

Norges nye kampfly, F-35, skal operere ut fra Evenes flystasjon. Foto:

Fra 2021 vil Norge motta til sammen fem stykker av det nye maritime patruljeflyet P-8 Poseidon. Nå ønsker forsvarsministeren å se på muligheten for et ekstra fly, for å kompansere for bortfallet av  fregattenKNM «Helge Ingstad».

Fra 2021 vil Norge motta til sammen fem stykker av det nye maritime patruljeflyet P-8 Poseidon. Nå ønsker forsvarsministeren å se på muligheten for et ekstra fly, for å kompansere for bortfallet av fregattenKNM «Helge Ingstad». Foto:

Et missilangrep «kan forventes i en innledende fase av et strategisk overfall på Norge, og kampflybasene er sannsynlige mål», heter det i dokumentet ifølge Klassekampen.

Langtrekkende missiler

I Stortingets vedtak til ny langtidsplan for forsvarssektoren heter det blant annet at et nytt langtrekkende luftvernsystem skal plasseres på Evenes – i tillegg til et luftvernsystem for nærforsvar.

Bildet viser luftvernsystemet NASAMS II, et system som betegnes for et luftvern for nærforsvar. Systemet som skal etableres på Evenes er NASAMS III.

Bildet viser luftvernsystemet NASAMS II, et system som betegnes for et luftvern for nærforsvar. Systemet som skal etableres på Evenes er NASAMS III. Foto:

Det er imidlertid ikke klart hvilken type langtrekkende luftvernsystem som kan komme på Evenes, og når, men ifølge den hemmeligstemplede rapporten som Klassekampen har fått tilgang til kan det altså tyde på at Luftforsvaret ber om et system som kan ta ut såkalte taktiske ballistiske missiler. Dette er missiler med en rekkevidde på opp til 3.500 kilometer.

Artikkeltags