Fikk Forsvarets innsatsmedalje på 8.mai: – Bringer frem mange minner

Stort øyeblikk: Veteran Kåre Brandt forteller om en stor opplevelse med å få Forsvarets innsatsmedalje 8. mai for sin innsats i Goražde under krigen i Bosnia-Hercegovina på 90-tallet. Her sammen med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide på Akershus Festning. Totalt 11 fikk medaljen for innsatsen i Goražde under tildelingen mandag.

Stort øyeblikk: Veteran Kåre Brandt forteller om en stor opplevelse med å få Forsvarets innsatsmedalje 8. mai for sin innsats i Goražde under krigen i Bosnia-Hercegovina på 90-tallet. Her sammen med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide på Akershus Festning. Totalt 11 fikk medaljen for innsatsen i Goražde under tildelingen mandag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Kåre Brandt fra Svolvær var midt i Bosnia-krigen i 1995. Mandag 8. mai fikk han Forsvarets innsatsmedalje for sin heltemodige innsats.

DEL

Kåre Brandt var i 1995 midt oppe i den alvorlige og dramatiske konflikten i borgerkrigen i Bosnia-Hercegovina som FN-soldat.

Som del av en norsk sanitetsenhet på elleve personer ble han del av et spesialoppdrag for å støtte en britisk bataljon i byen Goražde som kom under et omfattende angrep.

– Det var tøffe opplevelser, det bombet og smalt, minnes Brandt i dag og ser tilbake på et nervepirrende oppdrag.

Han har tidligere skildret det svært dramatiske oppdraget overfor Lofotposten.

– Vi skulle egentlig bare understøtte den britiske kampstyrken i Goražde i fjorten dager, men opplevde å måtte bli der i hele tre måneder. Det var full krig, og vi var midt i kampsonen, der granatregnet var enda verre enn i Sarajevo, fortalte han i desember 2015 da det ble klart at han fikk medaljen.

Les også: - Jeg satt ukesvis i granatregnet.

– Ydmyk

Vakte minner: Dagen vakte minner fra Kåre Brandt (t.v) som var i saniteten under krigen i Bosnia i 1995.Foto: Torgeir Haugaard/Forsvaret

Vakte minner: Dagen vakte minner fra Kåre Brandt (t.v) som var i saniteten under krigen i Bosnia i 1995.Foto: Torgeir Haugaard/Forsvaret

Å få Forsvarets innsatsmedalje på 8. mai, selve Frigjørings- og veterandagen, er spesielt.

– Jeg er jo ydmyk. Norge er kommet godt i gang med å ta vare på soldatene og det har blitt veldig bra. Man tar vare på folk som kommer hjem, gir oppfølging og de får den rosen de fortjener, sier Brandt.

Markeringen startet allerede tidlig mandag morgen med briefinger og gjennomgang av hvordan markeringen på Akershus Festning mandag ettermiddag skulle forløpe.

– Det var flere timer med terping, sier Kåre Brandt.

Forsvarssjef Haakon Bruun Hanssen stod for utdelingen av medaljen, og det vanket takk fra forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide etterpå.

I tillegg deltok statsminister Erna Solberg under markeringen mandag. Brandt tror det betyr mye at innsatsen blir satt pris på.

– Dette vil motivere andre til å dra ut på ulike misjoner når man ser at man får anerkjennelse.

– Følelsesladd

Utdelingen i Oslo vakte mange minner for Kåre Brandt om det han var med på som FN-soldat.

For situasjonen i den bosnisk-muslimske enklaven Goražde som var omringet av bosnisk-serbiske styrker var dramatisk den gangen for 22 år siden. Angrepene var harde. Men byen falt ikke på serbiske hender som Srebrenica

– Alle vi elleve som var med møttes dagen før. Det er klart at dette bringer fram en god del følelser og minner. Det var følelsesladd under seremonien og i går. Vi delte minner og bilder. Det var en tøff periode vi var gjennom og det er godt å få det ut sammen med de andre, sier Brandt som også fikk delta på en lukket seanse mandag.

Han synes også det var stort å møte statsminister Erna Solberg som del av tildelingen 8.mai.

– Hun spurte og grov, og engasjerte seg virkelig, sier veteran Kåre Brandt fra Svolvær.

Totalt 11 fikk medaljen for innsatsen i Goražde under tildelingen mandag.

Fakta

Krigen i Bosnia varte fra 1992 til 1995 og sentralt stod kampen om å få kontrollen over Bosnia-Hercegovina etter at den jugoslaviske staten gikk i oppløsning.

Regnes som den største væpnede konflikten i Europa etter den andre verdenskrig, man anslår at rundt 100.000 ble drept og 35-40 prosent av dem sivile. Store overgrep ble gjort mot sivilbefolkingen, blant annet gjennom etnisk rensing,

FN sendte en fredsbevarende styrke på 24.000 soldater. En rekke nordmenn deltok i styrken.

Kåre Brandt var en av 11 personer i en sanitetsenhet som bisto britiske solidater i byen Goražde, en bosnisk-muslimsk enklave som kom under angrep av bosnisk-serbiske styrker i mai 1995.

Forsvarets innsatsmedalje tildeles norsk og utenlandsk militært personell som har deltatt i farefulle og spesielle operasjoner og kamphandlinger. Man må ha utmerket seg ved tapperhet og mot ut over det som normalt kreves. Medaljen tildeles av forsvarssjefen.

Kilde: Store Norske Leksikon/Wikipedia/Forsvaret.no

Les også: Kåre hedres på Veterandagen 8. mai

Artikkeltags