– Mimrekvelden om Lofotraidet

Mimrekveld: William Hakvaag ved Lofoten Krigsminnemuseum i Svolvær viser fram pleddet fra det sønderskutte skipet M/S Mira, og kaptein Martin Linges uniform. Han gleder seg til mimrekvelden for Lofotraidet torsdag i kulturhuset i Svolvær. Foto: Knut Johansen

Mimrekveld: William Hakvaag ved Lofoten Krigsminnemuseum i Svolvær viser fram pleddet fra det sønderskutte skipet M/S Mira, og kaptein Martin Linges uniform. Han gleder seg til mimrekvelden for Lofotraidet torsdag i kulturhuset i Svolvær. Foto: Knut Johansen Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Både de unge og de eldre bør komme til Lofoten Kulturhus torsdag kveld og oppleve «Lofotraidet» 75 år etterpå.

DEL

Museumsstyrer William Hakvaag ved Lofoten Krigsminnemuseum sier at historien alltid gjentar seg, og derfor er det viktig å lære om, og forstå historien, også for de nye generasjonene med nordmenn.

– Lofotraidet for 75 år siden var de alliertes første store seier over den tyske krigsmakten. Hva som skjedde under Lofotraidet den 4. mars for 75 år siden blir fortalt i Lofoten Kulturhus, og det er gratis adgang for alle aldersgrupper, så møt fram der, sier Hakvaag.

Han sier at da de allierte senket det tyske fabrikkskipet «Hamburg» på havna i Osan, så førte det til at tyskerne i ettertid flyttet all filetproduksjon fra Svolvær til Melbu.

Det og mange andre ting av betydning for Lofoten i ettertid vil både Espen Håvardsholm og William Hakvaag fortelle om i kulturhuset torsdag kveld, og det blir også vist bilder og film fra disse dramatiske hendelsene i Lofoten i mars 1941.

– Ikke minst det som skjedde dagen etter Lofotraidet da riksmarskalk Josef Terboven og Jonas Lie kom til Svolvær, og 64 personer ble arresterte og de første krigsfanger fra Lofoten havnet på Grini.

– Faren til den kjente naturfotografen Hans Christian Alsvik i NRK var den første krigsfange fra Svolvær som havnet på Grini etter Lofotraidet, sier Hakvaag.

– Det er masse nytt å se og høre i kulturhuset på 75-årsdagen, og det er gratis, så sett av denne kvelden, sier Hakvaag.

Han forteller også at det under raidet i Svolvær, der landgangen var kun 100 meter fra Lofoten Krigsminnemuseum, så fikk den kjente kaptein Martin Linge vite at tyskerne hadde en viktig radiostasjon i andre etasje på Arbeidern i Kabelvåg. Dit dro Linge med et engelsk kompani soldater, og inntok den etter å ha overmannet tyskerne. Der skal man ha fått fatt i en Enigma kodemaskin som senere ble brukt til å knekke kodene som tyskerne brukte.

Også veteraner fra krigen, representanter fra HV16, og marinefartøyet K/V Nordkapp med 54 mann kommer til Svolvær og legger til ved kai i Osan. Egentlig skulle man legge til ved Stabburskaia, men usikker værmelding gjør at liggestedet ble endret.

De ombord på K/V Nordkapp får en omvisning på Lofoten krigsminnemuseum torsdag formiddag, og deltar så på minnemarkeringen i Lofoten kulturhus torsdag kveld i Svolvær.

Artikkeltags