Yngve Henriksen er tildelt Vågan kommunes kulturpris. Tidligere har flere av kommunens bildende kunstnere fått kommunens kulturpris og det er helt på sin plass at Henriksens navn nå blir føyd på listen her.

På sitt stillferdige vis har han gjennom mange år bygd opp sin kunstnerkarriere, og han er suksessfull. Han er en etterspurt kunster for gallerier i nord og sør, han har fått prestisjetunge utsmykningsprosjekter, blant annet på hurtigruteskipet Finnmarken, Oslo tinghus og på daværende Statoils Snøhvit-anlegg i Hammerfest. I tillegg er verkene hans synlige i lokale bygg hvor lofotinger daglig får glede av dem. Som kunstner han folkekjær. At han i perioder har jobbet med små formater har gitt et prisnivå som er overkommelig for mange, og dermed kan man finne malerier signert Yngve Henriksen i mange hjem.

I år markerer han 20 årsjubileum som kunstner og det passer godt å hedre ham nettopp i år. Det har vært et spesielt år, der store deler av kulturlivet er blitt lagt brakk. Vi savner surret fra foajeen før forestilling, vi savner musikken, vi savner de magiske øyeblikkene fra en scene, vi savner applausen. Kanskje det passer ekstra godt å hedre den todimensjonale kunstformen da, bildene som vi velger å ha rundt oss i omgivelsene og som kan gi oss et pusterom når verden rundt kan føles utrygg og kaotisk.

Henriksen er født i Svolvær og er nå bosatt i hjembyen med eget atelier. Kunsten hans er inspirert av Lofoten og opplevelsen av å bo i nord, er noe man kan dra kjensel på i bildene hans. Vi kan følge årstidene gjennom bildene til Henriksen, både de tunge grå dagene og de lettere dagene når Lofoten har høy himmel og vår i lufta.

Vågan kommune er utrolig stolt av å ha en så fantastisk kunstner som en av våre, heter det avslutningsvis i kommunens begrunnelse.

Det er lett å stille seg bak den attesten. Gratulerer med kulturprisen!