Fortsatt håp om guidestudie i Lofoten til neste år

Artikkelen er over 1 år gammel

Arbeidet med å få på plass Nordland fagskoles natur- og kulturguidestudie inn i en skjebnetime.

DEL

Najonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) ga Nordland fagskole sin avdeling for opplevelsesbasert reiseliv i Svolvær et tilsagn om godkjenning våren 2019.

- Forutsetningen for få godkjent dette 2-årige stedsbaserte studiet i Svolvær er at det starter opp høsten 2020, sier avdelingsleder i Nordland fagskole Unni Myklevoll, i en pressemelding.

Skolens styre vedtok den 11. Desember 2019 at studiet skal legges ut for søkning i samordna opptak med søknadsfrist 15. april. Dette til tross for at studiet ennå ikke har finansieringen helt i orden. Vedtaket kom samme dag som det ble klart at Naturguidestudiet til UIT trolig går inn i sitt siste semester i Lofoten våren 2020.

- Vi jobber nå hardt for å få finansieringen på plass og vi håper å kunne ha det i første halvdel av 2020. Lofoten er en av de viktigste destinasjonene i Norge, så det vil være veldig synd om vi skulle stå uten et guidestudium høsten 2020, sier hun.

I tillegg til finansieringen jobber fagskolen nå med å forankre studiet godt lokalt.

Skolen har allerede intensjonsavtaler med blant andre Nordnorsk Klatreskole innen kursing i skred- og bre, Jann Engstad i Lofoten Aktiv innen kursing i kajakk, XXLofoten og Museum nord som kompetansebedrifter og mulige praksissamarbeid, samtidig som blant annet Destination Lofoten og Lofoten folkehøgskole har gitt positive signaler til videre samarbeid, heter det i pressemeldingen.

- Studiet skal gi god lokalkunnskap og bygge opp under lokal kompetanse innen natur- og kulturguiding i Lofoten, slår Myklevoll fast.

LES OGSÅ: Fått godkjenning til nytt studie

LES OGSÅ: Går mot slutten for studium i Lofoten: - Det er synd. Vi trenger folk med kompetanse i faget


Stort behov for kvalifiserte guider

De siste to årene har antall ansatte i opplevelsesbasert reiseliv i Nord-Norge økt med 2000 personer og tilbudene på opplevelser øker mest i Nordland. Det er kritisk for veksten i opplevelsesnæringene at kvaliteten på- og kompetansen hos guider styrkes, samtidig som behovet for nye, spennende natur- og kulturbaserte opplevelser etterspørres, skriver fylkeskommunen.

- Det er ikke tvil om at profesjonelle guider og vertskap er et av de sterkeste konkurransefortrinnene for en destinasjon. Vi oppfordrer derfor både bedrifter, næringsaktører, politikere og andre som har interesse av å få dette studiet opp på beina til å hjelpe oss med å finne løsninger. Alle gode krefter må nå gå sammen i arbeidet for å få på plass Natur- og kulturguidestudiet fra høsten 2020, avslutter Myklevoll.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken