Bosatte på asylmottak møttes til fotball NNM i Svolvær

Glede: Tre av de rundt hundre asylantene som møtte til NNM for asylanter på Svenningsletta, storkoste seg og viste det tydelig i sommerværet sist torsdag.  Foto: Knut Johansen

Glede: Tre av de rundt hundre asylantene som møtte til NNM for asylanter på Svenningsletta, storkoste seg og viste det tydelig i sommerværet sist torsdag. Foto: Knut Johansen

Artikkelen er over 2 år gammel

– Når man ser gleden til både de unge og de voksne, så skjønner man at dette er et tiltak som er blitt kjempepopulært.

DEL

Daglig leder Ulf-Eirik Johansen ved Svolvær mottak er ikke ukjent med at fotball er en populær idrett over hele verden, også i de landene der man har asylanter fra.

Fem år

– Svolvær Mottak har derfor de fem siste årene arrangert et uformelt NNM i fotball for beboerne ved asylmottakene i hele landsdelen.

Hvert år har det vært god oppslutning, og selv om ikke alle mottakene har tatt turen til Svolvær, så har vi faktisk hatt langveisfarende. I fjor kom et lag helt fra Vadsø i Finnmark, men i år er det deltakere og besøkende fra både Lødingen, Tverrlandet i Salten, Stamsund, Svolvær og Kabelvåg, samt Elvemo i Skånland og Borkenes i Kvæfjord i Troms.

7-mannslag

Man praktiserer syvmannslag, og hele ti lag var i aksjon på Svenningsletta i Svolvær sist torsdag, en kunstgressbane som var leid inn også i år til dette konkrete formålet.

– Man spiller syverfotball, og cup i avslutningen med både kvartfinaler, semifinaler og finaler. I gruppespillet er det 20 minutters kamper, mens det i sluttspillet er to ganger 12 minutter, og eventuell straffesparkkonkurranse til slutt.

Dette ble også gjort i år, sier daglig leder Ulf-Eirik Johansen.

God oppmøte

Stamsund og Svolvær hadde så mange med at det faktisk måtte settes opp to lag fra begge stedene.

Både unge, enslige asylanter, men også voksne asylanter, deltar i turneringen hvert år, sier Johansen.

Overnatting

For å dekke behovet for overnatting for tilreisende, så leier man husly ved Knutmarka leirskole i Svolvær. Der har deltakerne et trygt og godt botilbud med tilhørende aktiviteter som ikke ligger langt unna banen på Stranda.

Man deler kunstgressbanen i to, og lar lagene spille på langs mot fulle mål.

Også gode dommere brukes til å dømme kampene, og intet å si på innsatsen til spillerne.

De fleste er flinke, og enkelte faktisk gode, rutinerte fotballspillere, så det er tydelig at de har lært før de kom til Norge.

Vinnerne

Og da finalen ble spilt, så var det faktisk et gjestende lag som tok hjem seieren bokstavelig talt, nemlig Tverrlandet.

Et lofotlag fikk sølvplassen, nemlig Stamsund 2, mens Svolvær mottak fikk tredjeplassen i NNM for asylanter anno 2017.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags