Gå til sidens hovedinnhold

Framtidas fiskerinæring tema for forskerne i Svolvær: – Hvordan kan vi unngå at det svindles med kvotene?

Artikkelen er over 2 år gammel

Forskerne i Nofima arrangerer også denne gang et «vorspiel med forskere» samme helg som LofotFishing.

Forskningsinstituttet med base i Tromsø arrangerer på nytt et møte med forskere i Svolvær under LofotFishing, målet er å belyse hvor næringa går i framtida.

Etter at LofotFishing stenger dørene lørdag 30. mars inviterer instituttet til «vorspiel med forskere» på Thon Hotel Lofoten. Der er tema modernitet i fiskerinæringa, kvotefordeling, industri og redelighet.

Forsker og divisjonsdirektør Magnar Pedersen peker på at fiskerinæringa har gått fra å få bukt med overfiske med kvoteordningen til å dagens debatt om strukturering.

– Nå går diskusjonen blant annet på at vi må sørge for at ubearbeidet råstoff blir bearbeidet i Norge. Nå handler det mye også om den samfunnsmessige legitimiteten.

Han leder et offentlig utvalg som nå jobber med framtidas kontrollsystemer for å sikre at ting skjer i lovlige former.

– Vi jobber med å se på hvordan vi kan få på plass kontrollsystemer slik at det ikke blir mulighet for kvotesvindel. I dag går det masse rykter og systemet vi har i dag er ikke godt nok, sier han.

I dag går det mye rykter om at det skjer ting, mener forskeren som understreker at dette må på plass for å unngå en uheldig utvikling på sikt.

– Redelighet er grunnlag for ei fornuftig næring, sier han og vil ikke forskuttere hva utvalget vil lande på foreløpig.

I en kronikk nylig tok Magnar Pedersen også opp tilgangen på råstoff i hvitfiskindustrien. Der tar han blant annet til orde for å fryse mer råstoff.

– Ved å tilgjengeliggjøre råstoffet på en bedre måte, og ved å utvikle og benytte ny kunnskap og teknologi for konservering av råstoffet gjennom frysing, kan vi komme mye lenger enn i dag. Det skal bare gjøres noen vedtak i salgslag og departement, og det skal bare satses enda mer på å utvikle ny kunnskap, så er vi der, skriver han blant annet.

Nofima stiller også med forskere som skal ta opp utviklinga i kystflåten. I tillegg blir også ny teknologi og teknologiutvikling tema når forskerne møter folk til vorspiel på Thon i kjølvannet av LofotFishing.

Kommentarer til denne saken