Musiker, produsent, fyrvokter, bohem, forfatter. Kjært barn har mange navn.

Frank Marstokk har gjort mye i løpet av sine 68 år på jorda, og de ti siste har han tilbrakt på Skrova Fyr som han leier av Kystverket. Ni av årene levde han sammen med skuespiller Reidar Sørensen som i fjor fant kjærligheten og flyttet vekk fra øya.

Med en lite konvensjonell livsstil, både på fyret og i livet generelt, har Frank og Reidar formet fyret til en kulturarena. Skrova Fyr huser studio, galleri, restaurant og kjøkken, pub og bosted. Nå har Frank fått utvidet enda mer, og Skrova Fyr Forlag er fyrets nyeste kulturelle tilskudd.

Kvinner, sex, mat og drømmer

Frank Marstokk har vært en flittig bruker av skriverkunsten helt siden tidlig på 70-åra. I sin karriere som rockemusiker, har han skrevet en del tekster og er vant til å få tankene sin ned på papir. Nå har musikeren gitt ut forlagets første bok og debuterer selv som forfatter med diktsamlingen «Tid».

– Det blir mye mer nakent å gi ordene sine ut på et ark enn å pakke det inn i trommer, gitar og bass, sier Frank om nyutgivelsen.

Likevel gleder han seg til at folk skal få sett en annen side av seg.

– Jeg er spent på hva folk egentlig synes om diktene. De er ærlige og nedpå. Kvinner, sex, mat, drømmer og syn er noe som går igjen i diktene.

Han ønsker at diktene skal vekke følelser hos leseren.

– Det er bare noen enkle dikt, men siden de har oppstått i settingen på fyret så blir det spesielt. Det blir gøy å høre hvilke refleksjoner folk gjør seg etter å ha lest diktene mine.

En mestringsprosess

Etter å ha bodd på Skrova Fyr i ti år, har Frank gjort seg mange verdifulle erfaringer. På den værutsatte øya, er det ikke alltid lett å verken få tid til å gjøre det som må bli gjort eller å få gjort noe i det hele tatt.

– Det har vært en utfordring, i de aller fleste tilfellene fysisk med tanke på vær og vind. Det kan bli mye vær ute på fyret, så det har vært en mestringsprosess. Man må være løsningsorientert og det har gitt en enorm ballast, forteller han.

Han uttrykker at det er vanskelig å forklare hvordan det er å leve på Skrova fyr.

– Hva skal jeg gjøre når jeg sitter værfast i en uke uten mulighet til å forlate fyret? Skal jeg male et vindu eller onanere?

– Det er forskjellig fra alt mulig annet. Det har vært en periode med mestring av det å være alene og det å befinne seg i naturens vold. Det har vært utrolig lærerik å bo der ute.

Tankene og følelsene han har sittet på mens han har bodd på fyret, har blitt til diktene i boka «Tid».

Bohemen leve

Frank kaller seg for en bohem og han liker å leve livet med frie tøyler til å gjøre det han vil. Forfatteryrket er noe han lenge har hatt ønske om å prøve seg på.

– Boka er et åpningskapittel på en ny del av mitt liv og signaliserer veien videre inn i et forfatterliv.

Marstokk er stor tilhenger av det useriøse og upretensiøse. Likevel ønsket han at boka skulle være personlig og ærlig.

– Det er en del av meg som skal være tilgjengelig og veldig ærlig og kanskje gi et blikk inn i et liv som folk flest ikke har tilgang til. Jeg har valgt bort mye for å ha den livsstilen som jeg har, og det er det ikke alle som verken kan eller ønsker.

Frank kan røpe at han allerede har tre nesten ferdige bøker på lur som skal gis ut under det nye forlaget.

Bildeserie

SE BILDENE: Møt Frank og Reidar som rocker på Skrova fyr