For noen år siden kunne det gått riktig ille for Yttergård.

Han hentet en person på Myrland, som skulle til flyplassen på Leknes. Like bak han kom det en annen bil.

– En dame hadde observert at bilen som var bak meg, snudde og kjørte tilbake igjen til Myrland. Bilen snudde fordi det hadde gått ras. Den bilen var bare noen minutter bak meg. Damen som observerte bilen som snudde, ble bekymret for at jeg hadde blitt tatt av raset. Da jeg kom til flyplassen fikk jeg høre på radioen at det hadde gått et stort ras. Det har altså gått mellom meg, og den andre bilen. Det var bare snakk om minutter før jeg hadde blitt flat som en pannekake. Det var et vanvittig ras, hvor en gedigen stein sto på veien, forteller Yttergård.

Hva tenkte du da du hørte den radiomeldingen?

– Man tenker sitt. Hadde jeg blitt truffet, så hadde jeg vært ferdig mann.

Verste veistrekken

Som taxisjåfør i området må Yttergård ofte kjøre på Myrlandsveien.

– Det er den klart verste veistrekken jeg har kjørt hele mitt liv. Det er så levende det fjellet der. Det er ingen av sjåførene som syns det er artig å kjøre der. Vi kjører den veien om vinteren også. Har vi pasienttransport dit eller at personer skal hentes, så gjør jeg alltid en sikkerhetsvurdering. Ser jeg antydninger til ras, så stopper jeg turen. Jeg tar ingen sjanser dersom det føles utrygt, sier Yttergård og fortsetter.

– Det er snakk om steiner som veier flere tonn som kommer ned der. Det er ikke en strekning vi kjører gladelig, sier han.

Han forteller at han så å si hver gang ser nye steiner som har løsnet fra fjellsiden.

– Nesten vær gang jeg har vært der, ser jeg steiner som ligger i veikanten, på veien eller ved autovernet. Det autovernet der får en del juling, for å si det sånn. Jeg har hele tiden et øye oppe i fjellsiden, i tillegg til at jeg følger med veien. Ser du nok oppi fjellsida der, så er det nok til å bli svimmel, når du ser hva som ligger der, sier han.

Bekymret for turister som camper

I helga gikk det et nytt ras på Myrland.

– Vanligvis når det regner mye eller er mye vind, så vet vi at faren for ras er større. Men i helga var det ingenting annet enn litt yr før raset gikk, sier han.

Yttergård er også bekymret nå som flere turister inntar Lofoten.

– Turister kjører inn der, parkerer og camper. Jeg har kjørt forbi mange ganger, og prøvd å forklare folk at det kan komme ras. Ofte om natta så står det telt der. Det er en skummel sak. Den veien er aldri trygg. Den kan være åpen ja, men den kan aldri anses som trygg. Det trenger man ikke være ekspert for å forstå, sier Yttergård.

Han har dog ingen tro på at området vil rassikres.

– Det er jo bare flaks at det ikke har skjedd noe alvorlig der. Men, jeg har null tro på at det blir rassikret. Det er for få folk som bor der. Det har vært snakk om at det skal bygges tunnel, som vil gå ut på Vikten. Men, da må du rassikre området på Vikten også. Et eller annet må uansett gjøres, sier Yttergård.