- Det handler også om et litt mindre hektisk liv, et ønske om en arbeidsbelastning som er mer forenlig med familieliv, selv om jeg framover får noen flere reisedager i året i den nye jobben, plusser han på.

Det er snart 14 år siden Fredrik, samboer Ida-Mari og deres førstefødte forlot Trondheim etter endt studietid og vendte hjem til Lofoten.

Fredrik i jobb som psykolog, Ida-Mari i jobb som sykepleier.

- Vi angrer ikke på at vi flyttet tilbake til Lofoten etter noen år ute i «den store verden», sier Fredrik som etter hvert bygde seg opp utdanningsmessig til psykologspesialist innen barne- og ungdomsfeltet.

De tre siste årene har han ledet BUP Lofoten.

- Tre hektiske og lærerike år, ofte lange arbeidsdager – for lange, legges det til.

NAVN: Fredrik Nygård

ALDER: 41 år

YRKESTITTEL: Psykologspesialist

BOSTED: Leknes

En tid for alt

Men som det så fint heter; det er en tid for alt. Lillejulaften sa Fredrik opp jobben ved Nordlandssykehuset Lofoten, i slutten av mars måned starter han i ny jobb.

- Det dreier seg om jobb i Bufetat – barne-, ungdoms- og familieetaten som har oppgaver innenfor barnevern, familievern, adopsjon og ungdomsinformasjon. Jeg vil være en del av et spisskompetansemiljø på åtte-ni personer som har hovedsete i Harstad, men jeg skal ha kontorsted Leknes. Jobben handler i hovedsak om veiledning, rådgivning og undervisning opp mot en omsorgs- og endringsmodell som benyttes i barnevernsinstitusjoner, forteller Fredrik.

- Dette blir spennende! Legger han entusiastisk til, og fortsetter:

- Men det er veldig rart og vemodig å skilles fra de fantastiske kollegaene ved BUP Lofoten.

«Strandværing»

Fredrik Nygård er født og oppvokst på Fredvang. Vaskeekte «strandværing» som de sier I Flakstad. Etter barneskoleårene på Fredvang fulgte ungdomsskoleår på Ramberg.

- Deretter to år på videregående skole på Leknes. Herlige barne- og ungdomsår alt sammen, masse vennskap og sosialisering, smiler han.

- Men alt var likevel ikke som det skulle være?

- Ja, du kan kanskje si det sånn, ler han.

- Jeg var fotballgal som få, hadde stor tanker om en skikkelig fotballkarriere, så jeg forlot Lofoten til fordel for Norges Toppidrettsgymnas i Bærum. Der fullførte jeg videregående skole og avtjente siviltjenesten i Asker Fotball hvor jeg spilte to år i 2.-divisjon.

Studieår i Trondheim

Men så var det dette med at det er en tid for alt, seks utdanningsår på NTNU i Trondheim fulgte.

- I løpet av årene i Oslo traff jeg Ida-Mari på en av ferieturene til Lofoten. Kort fortalt fant vi tonen, flyttet sammen og har nå vært samboere i 20 år.

I Trondheim dreide det seg ikke om fotball, bare studier, det sørget ankeltrøbbel for.

- Fin-fine år likevel, slås det fast av Fredrik som tidlig i livet fattet interesse for psykologi.

Kanskje en arv etter mammaen som jobbet innen helse og omsorg.

- Men fotball har fulgt meg som en rød tråd gjennom hele livet, som spiller, trener på A-lags- og aldersbestemt nivå, eller «bare» supporter.

Rød/gul/blå korrigerer Lofotposten det til – rød for Flakstad IL og Manchester United, gul for Bodø/Glimt, blå for Leknes FK.

- Ta med oransje og hvit i samme slengen – oransje for Ballstad UIL, hvit for Vest-Lofoten FK.

Aldersbestemt trener

I dag dreier det seg om å være trener på aldersbestemt nivå i Leknes FK hvor barna Ferdinand (14) og Leonora (11) boltrer seg med lærkula.

- Artig og givende, men også tidkrevende med i alt seks treningsøkter i uka, sier den nyslåtte UEFA B-treneren.

- Minstemann Brynjar (7) er foreløpig ikke interessert i fotball, der satser vi på kulturskolen.

- Det er viktig for oss foreldre å støtte opp om våre barns fritidsinteresser og -aktiviteter, av mange årsaker.

- Mange og lange arbeidsdager, mange fotballøkter i sum i løpet av uka, daglige gjøremål i heimen – blir det tid og krefter til noe mer?

- Ja, det kan du gjerne spørre om. Joda, litt til, smiler Fredrik.

- Fortell!

- Jeg driver med litt småviltjakt, ryper, og litt sportsfiske etter laks og sjøørret. Og så har vi investert i båt, en 22-foting, så det blir litt aktivitet ute på havet. Jeg er jo sønn av en fisker og bør jo som et minimum beherske fortøyning av båt, gode meer, sløying og filetering. Vennskap og storfamilien må også pleies, det er dynamiske og viktige elementer i livet.

Så har jeg sammen med Hagebyen velforening jobbet med å bygge en ballbinge og nærmiljøanlegg de siste årene. Ballbingen er snart ferdig, takket være god dugnadsinnsats og hjelp fra lokalt næringsliv.

- Ryktebørsen forteller om hytteplaner i Valberg og kjøp av bygård i Leknes?

- Ryktene stemmer. Vi har kjøpt hyttetomt, nå tegner vi hytte for harde livet. Og så prøver en kompis av meg og jeg oss på et for oss nytt og spennende felt; oppkjøp av bygård.

Livet er så visst ikke statisk for Fredrik og hans aller nærmeste.

Hjellosing og boknaflyndre

- Helt til slutt må vi inn på litt matprat, favoritter?

- Boknafisk og hjellosing med mye smak, boknaflyndre, kommer det kontant.

- Boknaflyndre!?

- Ja, har du ikke smakt det? Fantastisk! Det må du prøve, lyder det entusiastisk.

- Og et stykke ut i tilleggstiden, som det heter på fotballspråket, lyder stikkordene katt, hane og høner?

- Stemmer det. Vi har katt, en livstrøtt hane og fem høner, avslutter B-mennesket Fredrik Nygård som har som nyttårsforsett å trene mer og komme seg tidligere til sengs om kveldene.