Fredvang havn blir ikke dypere

INGEN UTDYPING: Kystverket og Flakstad kommune er enige om å avslutte arbeidet med Fredvang havn.

INGEN UTDYPING: Kystverket og Flakstad kommune er enige om å avslutte arbeidet med Fredvang havn.

Artikkelen er over 1 år gammel

Det blir ingen utdyping av Fredvang havn.

DEL

Møtet mellom Kystverket og Flakstad kommune i forrige uke konkluderte med at havneprosjektet skrinlegges. Kommunen fikk i februar 2017 2,7 millioner kroner fra staten til utdyping og bygging av molo.

– Synd

Arbeidet ble først beregnet til å koste nærmere syv millioner. Senere viste det seg at regningen vil bli rundt 18 millioner. Kommunen fikk forlenget fristen for utbygging fra høsten 2018 til høsten 2019 på grunn av kostnadssprekken.

– Det var enighet om at det er umulig å gjøre arbeidet ferdig innenfor fristen. Det er veldig synd at nærmere tre millioner kroner forsvinner. Prosjektet kan tas opp igjen når Nordland fylkeskommune overtar ansvaret for havnene fra årsskiftet, sier regiondirektør i Kystverket, Fridtjof Wangsvik.

Flakstad kommune satte av ti millioner kroner som kommunal egenandel i investeringsbudsjettet 2019–2023. Til formannskapsmøtet tirsdag foreslår rådmannen å redusere avsetningen til åtte millioner kroner for å finansiere andre prosjekt.

Mindre utbedring?

Ordfører Hans Fredrik Sørdal (Ap) orienterte før helgen fiskerne på Fredvang om beslutningen. Han håper et mindre havneprosjekt, med sjete og dypvannskai, kan realiseres senere. Kostnaden er ikke beregnet.

– Det kan være gjennomførbart som et offentlig/privat samarbeid. Fredvang preges av positivitet, og vi ønsker å bidra til å utvikle stedet, sier Sørdal som er kritisk til tidsfristen for kommunale havneutbygginger.

– Det handler ikke om liten kapasitet i administrasjonen vår, men om at planlegging og gjennomføring tar tid. En frist som i utgangspunktet var vel ett år er knapp.

– Er det aktuelt å melde Fredvang havn inn som prosjekt når fylkeskommunen overtar ansvaret for havnene i Nordland?

– Regjeringen sier så langt ingenting om rammene, og om fylkeskommunen skal følge prioriteringene i Nasjonal Transportplan. Vi vet ikke hvilke ordninger som kommer.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken