Gå til sidens hovedinnhold

Fremskrittspartiet graver sin egen og alle andres grav

Reidar Jelstrup Egeland

På MDG's liste

Artikkelen er over 1 år gammel

Aldri tidligere har det vært mer selvmotsigende og ironisk over fremskritts- i Fremskrittspartiet. Intet parti er for tiden mer destruktivt enn nettopp Fremskrittspartiet.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Helt siden slutten av 70-tallet har vi vært ofre for en liberaliserings- og høyrebølge som først nå viser sitt sanne og grelle ansikt i alle sine fragmenterende og ødeleggende konsekvenser. Fellesskapet har tapt en seig og utmattende kamp og tilbake finnes bare skjeletter i skap og i bakken.

Hvordan har det seg egentlig at fellesskapet endte med å bli et skjellsord? Fellesskapet er jo nettopp den luften hjernene og hjertene våre puster i. Steng et mennesket inne i et skap, og gudene skal vite at det har blitt gjort, så får vi se om det blir noen bra jeg-følelse ut av det.

Fremskrittspartiet dyrker en myte om at fellesskap er naturstridig. En slags de svakes sammensvergelse mot livet. Og ser beundrende på hvordan ulven velger seg ut det svakeste lammet i utkanten av flokken. De dyrker styrke og forakter svakhet. For alle som har lest litt psykologi, får dette ideologiske grunnlaget alle alarmklokker til å ringe. For hva annet enn mindreverdighetskomplekser får mennesket til å lengte etter supermannsdrakten? Fremskrittspartiet fører stadig vekk sosialdarwinismen med seg i nye former, og har lykkes med å gi nytt liv og ny form til en eldgammel frykt for å være taperen, mest fryktet av de som har følt minst avstand til ulvene.

Hvordan kan man ellers forklare den nærmest sykelige opptattheten av konkurranse og frihet? Fri handel og deregulering av finanssystemet har suverent vært den største og viktigste årsaken til den elendigheten vi befinner oss i, med tanke på klimaflyktninger og den katastrofale tilstanden som øko- og klimasystemene befinner seg i. Det snakkes for eksempel om at bestanddelen av verdens ville dyr har blitt halvert siden 50-tallet, for bare å nevne en av flere alvorlige bieffekter.

Det er en enkel logikk. De store spiser de små. Produksjonen flyttes til lavkostland. De allerede enorme selskapene leier produksjonskapasitet i produksjonssoner og frasier seg ethvert ansvar for produksjonsvilkårene. Fri konkurranse gjør det umulig å produsere noe som helst, uten å skaffe seg helt spesielle konkurransefortrinn, siden stordriftsfordeler, lave transportkostnader og triste lønninger gjør det for eksempel økonomisk forsvarlig å pakke torsk fra Lofoten i Kina og spise den i Leknes igjen.

Det er fantasien om de helt spesielle konkurransefortrinnene som er næringen i dagdrømmene til en fremskrittspartimann. Dagdrømmer som er like realistiske som å kikke ut av vinduet og se seg selv ligge på en strand en kjedelig mattetime. For noen få år siden ble Elkem kjøpt opp av et gigantisk kinesisk selskap. Freia har også blitt slukt av et utenlandsk selskap. Stordriftsfordeler og makt. Det er ikke noe nytt at multinasjonale selskaper investerer enorme summer hvert år i lobbyvirksomhet for å få gjennom lønnsomme lover, eller hindre at lover som kan ha motsatt effekt, å bli vedtatt.

Mens fremskrittspartimannen fortsetter å dagdrømme, fortsetter imidlertid også ødeleggelsen av alt vi har kjær. Natur, fellesskap og til slutt også håpet om et meningsfullt fremskritt i eller annen slags positiv retning.

Kommentarer til denne saken