Fremtiden er blå

ILLUSTRASJONSFOTO

ILLUSTRASJONSFOTO

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fredag den 25. oktober fikk vi sjokkmeldingen angående fylkets vurdering om nedleggelsen av naturbruk, og videre VG2 fiske og fangst ved Vest-Lofoten videregående skole. Vi i Vg2 fiske og fangst synes dette er helt bak mål, og stiller oss kritisk til dette forslaget.

Det er ikke til å legge skjul på, at avdeling naturbruk og maritime fag ved Vest-Lofoten har en lang tradisjon i å utdanne flest faglærte fiskere i Nordland. I løpet av 60 år har skolen bygget opp et sterkt rykte og renomme, som har trukket til seg elever fra fjernt og nært. Mange kan si seg enige i at Lofoten og Vesterålen har den største kystflåten i regionen. Dette fører til en konstant etterspørsel på nye fagutdannede. Ved å legge ned en linje som er en aktiv aktør i å lære opp nye mulige fiskere, vil det være kritisk for næringens videre vekst.

Vest-Lofoten VGS har i de siste årene også opplevd en sterk fremgang og interesse for linjene. I fjoråret var antallet søkere høyt. Det ble deriblant tilrettelagt for to fulle naturbruksklasser. En nedleggelse av fagene vil være uheldig for elevene med disse yrkesrettede linjene som primærvalg. Det vil føre til flere hybelboere, lengre reisetid, og en generelt mer anstrengende hverdag for elevene. Mange vil nok latt være å søke, og derfor droppet ut, eller valgt en annen linje som er mindre aktuell.

Fremtiden er blå. Fiskeriet er en bærekraftig og fornybar forvaltning av naturresurser. I en verden med stadig økende folketall vil vi trenge mer mat. Fiskerinæringen vil med det spille en sentral rolle i verdens matvaretilførsel. Gjennom naturbruk og maritime fag er det ikke bare fiskere som blir utdannet. Det er arbeidere på fiskebrukene, det er folk til kvalitetskontrollering, havbruksarbeidere, personer som jobber for promotering av sjømat, og mye mer.

Fiskerinæringen er viktig for Norge. Og vi elever ber dere i fylkeskommunen tenke dere om to ganger før dere tar denne betydningsfulle avgjørelsen. For det er faktisk vår framtid dere leker med.Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken