Tilbudene forsvinner når ildsjelene er borte

I god form: Knut Stensen (snart 59) tror det er viktig at folk flest holder seg i god form. – Det forlenger utvilsomt livet, sier han. Foto: Kai Nikolaisen.

I god form: Knut Stensen (snart 59) tror det er viktig at folk flest holder seg i god form. – Det forlenger utvilsomt livet, sier han. Foto: Kai Nikolaisen.

Artikkelen er over 4 år gammel

– Hvorfor har vi ikke lenger organisert friidrett i Lofoten?

DEL

Det er Lofotposten som spør. Og tidligere toppløper, fjellvandrer og fysioterapeut Knut Stensen blir oppfordret til å svare.

– Strengt tatt er det ikke helt ute, siden noen av skiklubbene holder en viss aktivitet i gang om sommeren. Men det er i absolutt liten skala. Og vi er i hvert fall langt unna det miljøet vi hadde på 1960,-70 og delvis 1980-tallet, sier Knut Stensen.

LOIF, Leknes & Omegn Idrettsforening, gikk inn i hisorien for noen år siden. Klubben var absolutt å regne med på særlig løpersiden. Mest kjent var Thor Høydahl som tok flere medaljer i NM – takket være sin enorme spurtstyrke på 800, 1500 og 5000 meter.

Gikk i bresjen

– Thor, broren Jon og en rekke øvrige – deriblant jeg selv – hadde veldig stor glede av friidretten. Pappa Høydahl, Thorstein og Arvid Pettersen , pluss noen flere, gikk i bresjen for at vi skulle ha stadion og datidas beste forhold for utøvere, sier Knut Stensen og nevner flere:

– Tore Karlsen hadde nærmere 7,40 i lengde i for sterk medvind og godt over 15 meter i tresteg. Ketil Evjen Hansen var nede på 13,30 på 5000 meter og deltok i flere internasjonale stevner. Jeg kunne nevnt flere. Men både de spredte forsøkene vi hadde i Svolvær og storhetstida til Leknes, er dessverre over fordi ledere har gått lei, har flyttet eller blitt borte på annet vis, sier Knut Stensen.

UTE: Friidrett i organiserte former er ute i Svolvær. – Noen må ta seg av utøverne, sier Thor Arne Pedersen.

UTE: Friidrett i organiserte former er ute i Svolvær. – Noen må ta seg av utøverne, sier Thor Arne Pedersen.

OL-vinner

Da han selv studerte i Oslo trente han sommerstid sammen med Grete Ingeborg Nykkelmo og Eirik Kvalfoss – begge gullvinnene i OL i skiskyting.

– Jeg trente nok like hardt, men oppdaget at de tålte smerte bedre enn meg. Ambisjonene var skyhøye. Det var bare ferdighetene som ikke strakk helt til, sier han.

– Er det stor forskjell på individuell idretts og lagidrett?

– Veldig stor. Som individualist må du helt og fullt stole på deg selv, og de som når opp, blir veldig gode. Her er treningsmengdene større, du trener hyppigere og det er kvalitet på det du gjør, sier Knut Stensen.

Andre tilbud

I nabokommunen Vågan ser heller ikke Thor Arne Pedersen noen tegn som viser at friidretten er på vei tilbake.

– Vi har tross alt en bane på Leknes, mens banen i Svolvær er død og begravet. Dagens ungdom er opptatt av andre tilbud. Og dette blir ytterligere forasterket når ingen går i bresjen for å skape noe, sier Thor Arne Pedersen.

– Hvorfor ble det slutt i Svolvær?

– Jeg tror det har sammenheng med at gamle Lofoten og Vesterålen Friidrettskrets gikk inn og vi fikk erstatteren Nordland Friidrettskrets. Da forsvant de nære relasjonene. Det andre som skjedde var at flere utøvere ble samtidig ferdige på gymnaset og flyttet. Da orket ikke treneren å begynne helt på nytt med treningsvillig ungdom, sier han og legger til:

– Vi dro i gang Vågankarusellen i 1984. Den drives i dag under annet navn og av K/S Ski i de samme løyper, sier Thor Arne Pedersen som selv var en habil utøver i ungdomsårene.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken