Det forteller områdeleder for Røde Kors i Lofoten og Vesterålen, Aimee Cathrin Larsen.
- På Vestvågøy har vi vanlig hjemmevakt, ikke noe på hytta. Det er fordi vi forventer lite utfart den veien. Færre tar turen fra Hagskaret enn før, og behovet for hyttevakt har endret seg, sier hun.
- I Svolvær er det heller ikke noe hyttevekt, men vi har rundt 35 stykker i vanlig beredskap, med muligheter for ski- og scooterpatruljer for å ta en sjekk av områdene, legger hun til.

Larsen forteller at hovedårsaken til at det er blitt mindre vanlig med hyttevakt, er at Røde Kors har et nytt og utviklet varslingssystem.
- Det systemet kom for fem år siden, og har gjort at vi har beveget oss mer og mer mot hjemmevakt. Det er et system der man legger inn en melding, som så ringes ut til alle samtidig ved behov. Dette gir kjapp responstid. I forbindelse med påske skaffer vi oss oversikt over hvem som er i rekkevidde, og hvor lang tid det tar før mannskapet kan nås, sier hun.
- Vi ser også at folk har helt andre muligheter til å varsle om noe skulle skje enn før. Det er heller ikke snakk om de store distansene her i Lofoten, som andre steder, der man har adskillig større utfart til fjellene samt større distanser, legger hun til.

På Saltfjellet er det bemannete hytter i hele påska.
- Der har vi folk fra og med onsdag. Det gjelder Sulitjelma, Fauske, Saltdalen og Beiarsfjellet, sier hun.