Friluftskonferansen skulle egentlig være en del av Destination Lofotens høstkonferanse, men den er blitt utsatt til februar på grunn av at det kolliderer med andre arrangement.

– I og med at vi har booket foredragsholdere fra Oslo, samt at interessen ser ut til å være ganske stor kjører vi på. Dette blir en fin oppsummering etter en travel tursommer. Det er greit å smi mens jernet er varmt, sier daglig leder i Lofoten friluftsråd, Karianne Steen.

Hun synes det er synd at de ikke fikk koblet sitt arrangement med høstkonferansen til Destination Lofoten.

– De hadde et utrolig bra program. Tanken med dette er å nå blant andre representanter fra reiselivsnæringen, men vi har også fått god påmelding fra politikere, reiselivsaktører, kommuneansatte, turlagsfolk og privatpersoner. Jeg tror dette vil bli interessant for de fleste som bor i Lofoten, mener Steen.

Vil samle gode krefter

Blant foredragsholderne som skal tale under friluftskonferansen er Steinar Saghaug fra Friluftsrådenes Landsforbund, Jann Engstad i Lofoten Aktiv, Marianne Reusch som er juridisk ekspert på allemannsretten og Petter Braaten i Statens Naturoppsyn.

– Det er et supert panel vi har fått på plass. Dette skal være en løsningsorientert og positiv konferanse. Friluftsliv er fantastisk både for folkehelsa og reiselivet, men hvordan kan vi tilrettelegge det bedre? Det er spørsmål vi ønsker svar på, poengterer hun.

Lofoten har en massiv tilstrømming av turister og turgåere. Problemer som har oppstått i kjølvannet av dette strekker seg fra camping på kirkegårder, forsøpling langs stier og vei, sanitære utfordringer og terrengslitasje.

– Det mest besøkte turmålene er veldig nedtråkket. Vi må få tatt vare på dette. Vi ønsker å samle gode krefter og rette pila i riktig retning. Min oppfatning er at meningene og holdningene er de samme over hele linja. Uansett om du snakker med noen fra Moskenes eller Digermulen ser man de samme utfordringene.

Besøksstrategi

Hun håper at konferansen kan bidra til å forene krefter og gjennomføre tiltak.

– Lofoten er et unikt og sårbart område. Vi er veldig eksponert for besøk, og bør vurdere om vi skal ha en besøksstrategi. Dette må også finansieres, og det kan for eksempel løses gjennom en turistskatt. Det har det vært jobbet med i Lofoten tidligere, men da strandet det, av ulike årsaker. Allemannsretten vil også bli en viktig del av tematikken på konferansen, avrunder Steen.