Uten fremkomstmiddel eller overnatting, har sju elever ved Soltun Folkehøgskole i Evenskjer lagt ut på en ti dagers tur gjennom Lofoten og Vesterålen.

– Vi jobber opp mot FNs bærekraftige mål som blant annet tilsier at vi må leve under fattigdomsgrensa. I løpet av denne turen skal vi leve for under ti kroner dagen, sier Malvin Marentsius Moe.

Får oppgaver

Elevene er altså avhengig av å få overnatting, mat og haiking. Dette skal de bruke sosiale medier til å skaffe. Elevene konkurrerer med to andre grupper ved skolen som har lagt ut på den samme ferden andre steder i landet. I løpet av disse ti dagene har de fått oppgaver de skal løse som de får poeng for rundt omkring i hele området.

– En av oppgavene var å spise reker på brygga i Svolvær. Så da gikk vi inn på en restaurant og spurte om vi kunne få reker, sier Tuva Hovde Bye.

De aller fleste oppgavene handler om å skaffe belysning rundt FNs nye mål. De har allerede møtt ordfører Eivind Holst, og var på vei til Lofotkraft da Lofotposten snakket med dem.

Neste stopp Værøy

Elevene ved linja Backpack Surprise ble vekt kl. 06.30 tirsdag morgen, og fikk da beskjed om at de skulle ut på tur.

– Da var det bare å pakke sekken og komme seg ut, sier Erik Strande.

Elevene har kun med seg det aller mest nødvendige, og har lagt en røff plan for disse dagene, men med tanke på haiking og overnatting er det vanskelig å si om denne planen er overkommelig.

– I går var målet vårt og komme oss fra Evenskjer til Svolvær, og det klarte vi. Vi endte opp med å få ly på metodistkirken, og fikk mat fra blant annet Kringla. Målet vårt i dag er å komme oss til Moskenes, og forhåpentligvis over til Værøy, sier Moe onsdag formiddag.

Værøy er den plassen gruppa får mest poeng for å komme seg til.

Videre forteller gruppa at de er overrasket over hvor hjelpsomme folk faktisk har vært så langt. De har ikke hatt noen problemer så langt.

– Nordlendinger er jo generelt sett veldig åpne, sier Moe.

Alle gleder seg til turen videre, og understreker at de er ved godt mot enn så lenge.