- Prosjektet inngår som en del av turskiltprosjektet i Nordland fylke. Turskiltprosjektet er finansiert med tilskudd fra Gjensidigestiftelsen og ved at fylkeskommunen har bevilget samme beløp. For merking av våre seks løyper har det gått med omlag 40.000 kroner. I tillegg har dugnadinnsatsen vært betydelig. Omlag 200 timer har lokalbefolkningen jobbet i løypene, sier kulturkonsulent Erling Skarv Johansen i Værøy kommune til lofotposten.no.

Den mest populærre turstien på Værøy er i følge Johansen stien til Håheia.

Les også: - Kjempebra for alle som vil på tur

- Militæret har anlagt en vei ditt også, men stien er mye brukt, sier Johansen som legger til at på sommeren er turen ut til Mostad populær.

Bygda ligger værhardt og utsatt til og er derfor i all hovedsak besøkt i godvær på sommeren.

-Vi har nå fått de seks første turløypene ferdige med infotavler og retningskilt. Vi har satt opp 22 retningsklit. Det står flere langs hver turløype ved ulike inn og utganger og ved veiskiller. I tillegg er noen av løypene merket med rødmaling der det har vært naturlig behov, sier Skarv Johansen.

 

Kulturkonsulen sier det er plassert ut postkasser i løypene hvor turgåere kan notere navn og tidspunkt for når de har gått turen. Så lang vet han ikke om turaktiviteten har øket etter at flere løyper er skiltet. Det blir avklart når FYSAK som har ansvaret for registreringsbøkene samler dem inn.

 

- Vi har flere turløyper i Værøy som vi ønsker å få merket. Så langt er arbeidet som er utført blitt godt mottatt av befolkningen og håper de også vil glede gjestene som besøker vårt øyrike, sier kulturkonsulent Erling Skarv Johansen i Værøy kommune.