Lederen i friluftsrådet mener det blir mye å ta fatt i

På plass i Lofoten: Petter Andresen er på plass i kontorfellesskapet i Lofoten Matpark. Nå skal den nye lederen i Lofoten Friluftsråd gjøre seg kjent med kommunene i Lofoten. – Jeg gleder meg til å ta fatt på jobben, sier Andersen som kommer fra jobb i Sogn og Fjordane. FOTO: MAGNAR JOHANSEN

På plass i Lofoten: Petter Andresen er på plass i kontorfellesskapet i Lofoten Matpark. Nå skal den nye lederen i Lofoten Friluftsråd gjøre seg kjent med kommunene i Lofoten. – Jeg gleder meg til å ta fatt på jobben, sier Andersen som kommer fra jobb i Sogn og Fjordane. FOTO: MAGNAR JOHANSEN

Artikkelen er over 2 år gammel

Fritz Blix-Hansen maner til samhold for å styrke friluftslivet i Lofoten.

DEL

Petter Andresen er på plass som daglig leder i Lofoten Friluftsråd. Andresen er en del av kontorfellesskapet i Lofoten Matpark på Storeideøya på Vestvågøy, og har bosatt seg på Fredvang.

33-åringen fra øya Als i Danmark kom i forrige uke til Lofoten fra jobben som utmarksforvalter i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane. Etter å ha møtt styret, er han nå klar til å gjøre seg kjent med de seks Lofot-kommunene.

– Jeg har vært en gang tidligere i Lofoten. Da besøkte jeg Svolvær. Nå skal jeg reise rundt og bli kjent med kommunene, og frivillige lag og foreninger som finnes her. Det blir nok å ta fatt på, sier Andresen.

Forsøpling

– Det har han helt rett i. Det er nok å ta fatt i, sier nyvalgt styreleder Fritz Blix-Hansen.

Den mangeårige Høyre-politikeren i Vågan håper kommunene vil prioritere å skape et sterkt friluftsråd i en region med mange utfordringer. Sommerens diskusjon om slitasje og forsøpling i naturen, har demonstrert behovet for tiltak.

En av de største utfordringen, understreker Blix-Hansen, blir å finansiere friluftstiltakene. Kommunene går inn med ni kroner per innbygger, som utgjør ca. 220.000 kroner.

– I den treårige prosjektperioden var en viktig oppgave for lederen å skaffe eksterne penger til ulike prosjekter. Det blir det også nå som friluftsrådet er etablert permanent, sier styrelederen og understreker at barn og unge blir en prioritert målgruppe i arbeidet.

Nordland fylkeskommune yter et fast beløp til fylkets friluftsråd. Miljødirektoratet gir prosjektstøtte, og har blant annet deltatt i finansieringen av det pågående arbeidet med å legge steintrapper opp mot Reinebringen. Friluftsrådenes Landsforbund er også en viktig kilde.

Egenkapital

– Vi har fått beskjed fra sentrale myndigheter om at innføring av turistskatt er uaktuelt. Kommunene flyter ikke akkurat over av penger. Det betyr at Lofoten i stor grad er avhengig av å få tak i prosjektmidler for å finansiere friluftstiltak. Den ideelle situasjonen vil være at Lofoten kan sette av egenandeler for lettere å få tak i prosjektmidler, sier Blix-Hansen.

Han understreker at perspektivet i arbeidet er Lofoten.

– Skal friluftsrådet lykkes er vi avhengig av godt samspill mellom kommunene, administrativt og politisk. Samspillet har ikke fungert godt nok. Vi må også prioritere mellom tiltak. Bestemmer vi oss for å få et prosjekt i en kommune på plass, må det jobbes for å få det til. Da må andre prosjekter vente, sier Blix-Hansen som har med seg Mona Sveum (Vestvågøy), Guri Windstad (Flakstad), Laila Jusnes Kristiansen (Moskenes), Erling Skarv Johansen (Værøy) og Elisabeth Mikalsen (Røst) i styret.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags