Det er frivillig å vaksinere seg, og slik må det være. Vi ville ikke trivdes med tvang, og det er vel ingen land som har tydd til det så langt. Noen land setter rett nok krav om vaksine i forhold til hvilken jobb du har, og i USA ser vi nå at det hardner til rundt dette.

Landet har vaksinert kun 56 prosent av befolkningen, og opplever nå høy dødelighet. 688.000 amerikanere har så langt dødd av korona. Det er nesten like mange som det bor i Oslo.

I Norge har 90,6 prosent nå fått 1. dose og 83,8 har fått 2. dose. Befolkningen har valgt å stole på helsemyndighetene som sier at vaksine er veien ut av dette. Nytten er nærmest grenseløst større enn omkostningene, og ingen har kommet opp med et alternativ.

Åpningen på lørdag klokka 16.00 kunne ikke skjedd uten vaksineringen, og videre fremover ser det ut til at vi lofotinger kan leve enda mer som normalt enn vi har kunnet gjøre så langt. Og bare så det det er sagt: Vi har virkelig sluppet billig unna dette når det kommer til liv og helse. Det har knapt vært mulig å befinne seg et bedre sted i verden enn akkurat her under pandemien.

Nå er vi spente på hvor store konsekvenser åpningen vil få.

Samtidig er det egentlig løst på en veldig fair måte i landet vårt før åpningen. Tilbudet om vaksinering har vært så rundhåndet og tilgjengeliggjort at de som nå ikke er vaksinert har tatt et 100 prosent bevisst og eget valg.

Det må vi bare forholde oss til, akkurat som de som velger bort vaksinen nå må forholde seg til at meteren er borte, og at folk i stadig større grad vil leve slik vi gjorde før pandemien. Å være uvaksinert vil fremover blir krevende, og det vil trolig legge begrensninger på livsutfoldelsen at det er den enkelte som selv må stå for egne smitteverntiltak.

Det som likevel er et paradoks rundt tematikken for eller mot vaksine, er legfolks tiltro til egen kunnskap og vurderingsevne rundt noe vi umulig kan ha tilstrekkelig kunnskap om. Vi lever i en tid der det har skjedd enorme medisinske fremskritt, og det skjer nye hele tiden.

Da skal man ha i overkant høy selvtillit før man gir seg inn i diskusjoner om hva som er lurt når verden nærmest er på knærne fordi vi er rammet av en pandemi.

Og bare det at så mange innen helsevesenet, lokalt og nasjonalt, er overtydelige på at dette er noe vi må vaksinere oss ut av, gjør at det ikke kjennes skummelt å takke ja til disse stikkene.