Ønsker flere Natteravner: – Ungdommen gir klar beskjed om at det er behov for oss

BLI MED: - Meld deg på som Natteravn, er oppfordringen fra Aud Karin Larsen

BLI MED: - Meld deg på som Natteravn, er oppfordringen fra Aud Karin Larsen Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I over 20 år har det vært Natteravner på Leknes. Sist helg ble et godt eksempel på at det fortsatt er et stort behov for Natteravner.

DEL

Natteravnene er en politisk og religiøs nøytral organisasjon som arbeider for å gjøre bysentrum og nærmiljø til trygge steder å være for alle. Natteravnene har vært aktive siden 1990. Natteravnene i Vestvågøy startet opp i 1995 av noen foreldre på Bøstad skole, så overtok Vestvågøy Frivillighetssentral. Det er de som nå administrerer ordningen på Vestvågøy.

Langt fra rusfritt

Daglig leder Aud Karin Larsen ved frivillighetssentralen sier at det har vært rolig en lang periode, men nå har behovet for Natteravner økt.

– Sist helg var det et rusfritt arrangement på Leknes, men dessverre så var det langt fra rusfritt. Det er ofte slik at det er en del rusmidler på plassene der ungdommen møtes, og det var det også denne kvelden. Det var en god del berusete ungdommer, og noen var ikke i stand til å ta vare på seg selv. Vi var tre fra Natteravnene som var der, og vi ble værende der hele kvelden. De har stor respekt for oss Natteravnene, og de ga klart uttrykk for at det er behov for oss, sier Larsen.

Søndag la hun ut et innlegg på Natteravnene sin Facebook-side der hun ga uttrykk for at hun ønsket flere Natteravner.

– Natteravnenes synlige tilstedeværelse virker dempende på rus-, vold- og skadeverksproblematikk. Vi skal også bistå de som av en eller annen grunn ikke er i stand til å ta vare på seg selv, noen ganger ved å formidle kontakt til det offentlige hjelpeapparatet. Vi skal ikke være politi, men være en voksenkontakt. Det viser seg at mange ungdommer ikke har den voksenkontakten som de burde ha. Der kan vi Natteravner spille en viktig rolle. Etter innlegget har flere meldt seg som Natteravner, men vi ønsker flere. Det er snakk om to-tre timer, tre fire kvelder i året. Er vi flere blir belastningen mindre, mener Larsen.

Bli Nattravn

– Hva skal til for å bli Natteravn?

– Det er at du vil bruke de 10–12 timene i året på å være sammen med ungdommen. Mesteparten av jobben går ut på å være til stede, og prate med ungdommen. Hver fredag kveld er vi ett par timer på Meieriet da det pleier å samle seg en del ungdommer der. Da er det rett og slett bare å være der. Det er så masse flott ungdom i kommunen, og de setter pris på oss, sier Larsen.

– Får du starter som Nattravn tar vi en prat, og du får en jakke og en ryggsekk. På større arrangement er vi aldri mindre enn tre, men på mindre arrangement er vi to. Alltid en av hvert kjønn. Vi har også en god dialog med politiet. Det er svært meningsfylt å være Natteravn, og det er viktig å vise ungdommen at vi voksne bryr oss, legger hun til.

Larsen forteller at det er både foreldre og besteforeldre som er Natteravner.

-Det er stort spenn, men felles for alle er at vi ønsker å vise ungdommen at vi bryr oss, og det uten å bruke pekefinger. Er det noen som har lyst til å bli med er det bare å ta kontakt med meg, sier Aud Karin Larsen i Vestvågøy Frivillighetssentral.

Artikkeltags