Nettavisen: President i foreningen for den medisinske primærhelsetjenesten på Kanariøyene, Ana Joyanes, advarer om at presset de står i nå er umenneskelig.

Hun sier til Canarias7 at dette ikke kan fortsette mye lenger. Hun uttaler seg i hovedsak om fastlegenes situasjon på Kanariøyene.

Ventetiden for en telefonkonsultasjon av lege er ved enkelte helsesentre opp til 15 dager, noe som igjen fører at mange ringer nødnummeret for å få hjelp.

– Vi behandler mellom 60 og 70 pasienter om dagen. I går behandlet jeg 68 pasienter. Det er brutalt, og nesten det dobbelte av det jeg anser som rimelig, sier Joyanes til avisen.

– Uholdbar situasjon

Legen sier situasjonen de nå står i er uholdbar, og at det må settes inn flere leger – fordi de forventer at trykket vil øke de kommende ukene.

– Man bør se på andre løsninger, ikke bare fortsette å kaste alt arbeid på primærhelsetjenesten, sier hun.

Joyanes sier de aller fleste pasientene hun er i kontakt med ikke trenger behandling – fordi symptomene er milde, men hun mener likevel at den store pasientstrømmen fortsatt er en belastning for helsetjenesten.

Rekordhøy smittespredning

Videre opplyser legen at flere av hennes kollegaer har sluttet i jobben på grunn av det massive arbeidspresset.

I løpet av de siste tre ukene er det gjennomført visse grep for å ta hånd om pasientene som kommer i takt med den voksende smittebølgen på Kanariøyene. Tre leger fra fastlandsspania er hentet inn, samt ekstra administrativt personale og sykepleiere.

Ifølge den norske avisen Canariajournalen har helsemyndighetene på Kanariøyene nylig kunngjort at de vil leie inn 1000 ekstra helsearbeidere for å lette på trykket.

Søndag mottar 65 pasienter intensivbehandling på Kanariøyene. I alt er 545 pasienter sykehusinnlagt med koronavirus. Det er for øyeblikket 65.299 aktive smittetilfeller på Kanariøyene.

I løpet av det siste døgnet er det registrert 2.891 nye smittetilfeller på Kanariøyene.

Raser

Lørdag hadde flere hundre mennesker tatt til gatene på Gran Canaria for å demonstrere mot utrullingen av koronavaksinen. Det fikk det til å koke over blant legene på Kanariøyene.

– Hvis ikke befolkningen bryr seg om livet til legene og deres familier, hvorfor skal helsepersonell ofre seg for de ubevisste, udisiplinerte, tankeløse, tåpelige, hensynsløse og uforsiktige i befolkningen, sier legeforeningen spørrende.

Videre sier legeforeningen at ansatte i helsesektoren er fysisk og mentalt utslitt, og fremfor alt skuffet over folks mangel på empati.

– En enkelt dag med fravær for alle ansatte vil være nok til at du virkelig forstår hvor viktig det er å ha dem klare til å hjelpe deg.