I fjor begynte Dyrebeskyttelsen Norge Hadeland å teste hannkatter de fikk inn fra gata systematisk for Felint immunsviktvirus (FIV) og katteaids. Resultatet har vært mildt sagt skremmende.

– Det er mange flere katter som er smittet enn vi var klar over. Av dem som er testet, er så mye som 70–80 prosent smittet av FIV. Nylig fikk vi inn en katt fra Jevnaker som hadde utviklet katteaids, som er stadiet etter FIV, forteller leder Kristin Bjerkås.

Sykdommen er uhelbredelig, og kattene Dyrebeskyttelsen påviser sykdommen hos blir avlivet.

Åtte-ni katter avlivet

– Når så mange villkatter har sykdommen, er det bare et tidsspørsmål før huskatter som er i folks eie, får sykdommen. Særlig katter som ikke kastrert eller sterilisert er utsatt, sier Bjerkås.

Siden testingen startet i fjor har åtte-ni katter blitt avlivet på grunn av sykdommen.

– Dette begynner å bli et stort problem, men foreløpig er det ingen andre enn oss som mener det, mener Bjerkås.

Hun tror de bare har avdekket toppen av isfjellet. Det er fortsatt mange villkatter igjen der ute, og Dyrebeskyttelsen mistenker at mange av dem er bærere av sykdommen.

600 kroner

Så langt har Dyrebeskyttelsen betalt FIV-testene fra egen konto. Hver test koster 600 kroner. Håpet er at Mattilsynet skal få opp øynene for at dette er et problem og betale for testene i framtida.

– De betaler for avliving, men foreløpig har vi ikke fått dem til å betale testene, forteller Bjerkås. (ANB)