3000 flyvende gjester måtte nødlande i Lofoten grunnet uvær

HØYARKTISKE GJESS: Tirsdag beitet rundt 200 kortnebbgjess på Bolle ved Leknes sammen med 30 hvitkinngjess. Begge artene kommer fra Svalbard.

HØYARKTISKE GJESS: Tirsdag beitet rundt 200 kortnebbgjess på Bolle ved Leknes sammen med 30 hvitkinngjess. Begge artene kommer fra Svalbard. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Minst 3000 gjess på vei sørover fra Svalbard har blitt tvunget ned i Lofoten siden søndag grunnet kraftig vind og regn.

DEL

- Å fly i sterk motvind og sidevind har nok vært en stor påkjenning for kortnebbgjessene. Det var ikke planen deres å lande her, sier ornitolog Martin Eggen til Lofotposten.

Han forteller videre at rundt 88.000 kortnebbgås hekker på Svalbard. Under vårtrekket har de faste innlagte stopp langs kysten av Nord-Norge, blant annet på Helgeland og i Vesterålen, for å spise seg opp. Om høsten tar de derimot korteste vei, og trekker rett forbi Nord-Norge bare værforholdene er gode nok.

Men i løpet av søndagen, i sørvestlig kuling og regn, landet rundt 1000 gjess på Storeidet ved Leknes. De fleste av dem kortnebbgås, men også en del hvitkinngås. Begge artene er på vei fra Svalbard. Samme dag ble det registrert 670 kortnebbgås og 55 hvitkinngås beitende på Korshavn ved Fredvang, samt mindre flokker spredt rundt andre steder i Lofoten.

Må hente seg inn

- Gjessene som har kommet nå må benytte sjansen til å spise for å hente seg inn igjen i uværet, konstaterer Martin Eggen før han fortsetter:

- Det er nok en del gjess som stryker med under trekket sørover, men samtidig er dette ganske robuste fugler. Å komme ut for dårlig vær under trekket er langt verre for småfuglene. Hele 70–80 % av dem dør i løpet av sitt første leveår.

Kortnebbgåsa er en høyarktisk art som hekker på Svalbard, Grønland og Island. Mens kortnebbgjessene fra Grønland og Island overvintrer på de britiske øyer, utgjør kortnebbgjessene på Svalbard en egen bestand som overvintrer i Danmark, Nederland og Belgia. Disse trekker sørover fra Svalbard via Norge.

- De tar av fra Svalbard når det begynner å bli vinterlig der oppe. Når nordavinden kommer, slik at de får vinden i ryggen, tar de laus. Særlig om det er nordøst og klarvær. Da kan det meste av bestanden trekke sørover i løpet av få dager.

Sosial læring

I motsetning til hos de fleste andre fugler, lærer gjessene trekkrutene av foreldrene sine.

- Gjessene trekker derfor sørover i familiegrupper, og en stor flokk vil dermed bestå av mange familier. De bruker terrenget til å navigere etter, blant annet fjellkjeder som de kjenner igjen. Dette er også grunnen til at gjessene hovedsakelig trekker på dagtid. Mange andre fugler trekker om natten, avslutter Martin Eggen.

Artikkeltags