Sjelden hegre på Eggum

FISKEJAKT: Egretthegre Eggum. Foto: Jon Olav Larsen

FISKEJAKT: Egretthegre Eggum. Foto: Jon Olav Larsen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det er ikke bare turister som tiltrekkes av Eggum. Sist helg ble det oppdaget en langveisfarende egretthegre der.

DEL

En av dem som dro for å se den sjeldne hegra, er Marie Myklebust som bor på Leknes. Lørdag ble den flotte fuglen registrert på artsobservasjoner.no, et populært nettsted blant fuglefolk. Ryktene spredte seg deretter som ild i tørt gress.

- Jeg heiv meg i bilen da jeg fikk høre det, ler Marie. Hun er ivrig fuglekikker og ble nylig valgt inn i styret til Norsk Ornitologisk Forening sitt fylkeslag i Nordland.

Det var Arnt Solheim, fra Eggum, som fant hegra. Den oppholdt seg da i Lauvåspollen ved Eggum, men da Marie kom fram var den allerede forsvunnet.

- Så jeg dro på nytt for å lete i tre-tia på natta, men jeg fant den ikke da heller! Da hadde jeg vært på Gimsøya for å lytte etter rikser som synger om natta, røper Marie, som altså er over gjennomsnittlig glad i fugler.

Tredje forsøk

Neste dag hadde hun derimot lykken med seg. Marie hadde spurt oppdageren av hegra, om han kunne si ifra om den dukket opp igjen.

- Søndag ringte Arnt til meg etter jeg hadde spist frokost, og fortalte at den var på Eggum. Da var det bare å kjøre ut dit for tredje gang! Den var lett å se, høy og hvit. Veldig fin! Nå oppholdt den seg ved det lille vannet som ligger bak bebyggelsen på Eggum. Den var opptatt med å ordne fjærdrakten, forteller Marie.

Egretthegra er omtrent like stor som vår hjemlige gråhegre, men fjærdrakten er helt hvit. Og den er langt mer uvanlig i Norge enn gråhegra. Her til lands blir det årlig sett noen få individ av arten, som hekker lengre sør i Europa.

I Lofoten er det kun Røst og Værøy som har godkjente funn av dette bevingede vesenet fra før av. På Røst ble den sett i 1991, 2003 og 2011, mens den på Værøy ble sett i 2016.

(Saken fortsetter under faktaboks)

Egretthegre

 

- Lengde 85-100 cm, vingespenn 143 – 169 cm.

- Spiser fisk, frosk og vanninsekter.

- Hekker kolonivis i store grunne sumpsjøer.

- Hekker fra Sør- og Sentral-Europa til Nordøst-Asia og sør til Nord-Afrika og sørlige Asia.

- Nordlige hekkebestander trekker sørover om vinteren.

- Overvintrer i middelhavsområdet eller Afrika.

- Sjelden i Norge, men har gjestet landet årlig helt siden 1983.

Kilder: Gyldendals Store Fugleguide, birdlife.no (Norsk Ornitologisk Forening) og rspb.org.uk.

Jakter på arter

Som mange andre fuglekikkere i Lofoten, bruker Marie Myklebust artsobservasjoner.no for å registrere fugler hun ser. På dette nettstedet kan man få opp all mulig slags statistikk og lister, blant annet over hvor mange fuglearter som er registrert på forskjellige lokaliteter, og hvilke fuglekikkere som har sett flest fugler der.

- Egretthegra var en ny art for norgeslista mi. Nummer 217. Men det er fortsatt langt igjen for å nå de som har 4–500 arter, påpeker Marie og flirer.

I Nordland er hun lenger opp på lista. På oversikten over hvem som har sett flest fugler i fylket i år, er hun så langt helt oppe på 6. plass med 144 arter. På førsteplass er Atle Ivar Olsen fra Nesna med 168 arter.

- Man får jo ikke noe premie for dette, men det er artig å se nye fugler. Hvordan de oppfører seg og hvordan de høres ut. Det morsomste er å finne sjeldne fugler selv, slår hun fast.

Kanskje vil egretthegra bli mindre sjelden hos oss i framtida. De siste tiårene har den spredt seg nordover i Europa, og helt sør i Sverige har noen få par hekket i de senere år. Her i Nordland er arten sett nesten årlig på 2000-tallet.

- Jeg håper hegra på Eggum blir her lenge, avslutter Marie med et smil.

Artikkeltags