Gå til sidens hovedinnhold

Fylkesrådet anbefaler nei til IB-linje i Lofoten: - Vil ikke la seg gjennomføre

Fylkesrådet la fredag frem sin innstilling til sak om fireårig tilbudsstruktur på videregående skole i Nordland for de neste fire årene. De anbefaler ikke å etablere IB-linje i Svolvær.

Aust-Lofoten videregående skole i Svolvær kvalifiserte nylig som IB World School. Skolen har jobbet for dette siden 2018, og brukt nærmere en halv million kroner på arbeidet. Nå anbefaler fylkesrådet å si nei til etablering.

Hvis linjen ikke startes opp senest skoleåret 2022 til 2023 vil skolen og Nordland fylkeskommune miste godkjenningen.

– Da vil alt være forgjeves. Det er et omfattende arbeid å skaffe godkjenningen som IB krever. Det er mye som skal til for å komme gjennom nåløyet. At vi har fått godkjenningen er bevis på at vi har gjort en god jobb. Er det noe som er viktig i disse tider er det internasjonalisering, forståelse og samhandling mellom land og folk. Derfor synes jeg ungdommer i Lofoten og Nordland fortjener dette tilbudet. Nå gjenstår det å se om vi får eierne med oss på dette. Det ligger i politikernes hender. Vi kan ikke gjøre annet enn å krysse fingrene, sa Bjørnstad til Lofotposten tidligere i november.

I forslaget heter det blant annet at rekrutteringsgrunnlaget vil være tynt. IB-linje omfatter kun utdanning på Vg2 og Vg3-nivå. Det betyr at skolen må rekruttere elever som har gjennomført Vg1 studiespesialisering.

– Det finnes i dag 19 offentlige skoler i Norge som tilbyr IB-linje, og det kan dermed ikke forventes å rekruttere mange elever fra andre fylker, skriver fylkesrådet i forslaget.

Fylkesdirektør for utdanning og kompetanse, Nina Ellingsen Høiskar, uttalte 2. november at fylkeskommunen har stram økonomi, og må prioritere enda hardere i tiden fremover. Ifølge fylkesrådet er kostnadene mye høyere på en IB-linje, enn det er på studiespesialisering.

– Ved svak rekruttering, vil også enhetskostnaden per elev være svært høy. I Svolvær skisseres det en ekstra kostnad per elev på 70.000 kroner sammenlignet med ordinær studiespesialisering. Med dagens situasjon og stram økonomi vil ikke dette la seg gjennomføre i denne perioden. I denne saken foreslår det derfor ikke etablering av IB-linje ved skolen i kommende fireårsperiode, heter det.

Ellers inneholder forslaget svært få endringer for den videregående opplæringen i Nordland. Alle skolestedene opprettholdes. Ved Vest-Lofoten videregående skole foreslås det å etablere Vg2 betong og mur fra skoleåret 2021-22, under forutsetning av akseptabel løsning for de bygningsmessige utfordringene som foreligger.

- Det aller viktigste med denne saken er at den vil gi langt mer forutsigbarhet for skoler og arbeidsliv i Nordland, sier fylkesråd for utdanning og kompetanse Hild-Marit Olsen (Ap).

Kommentarer til denne saken