Gå til sidens hovedinnhold

Fylkestinget ber om gjennomgang av pasientreiseordningen

Artikkelen er over 1 år gammel

Nordland fylkesting ber helse- og omsorgsdepartementet gå gjennom dagens praksis for dekning av utgifter til pasienttransport.

Det går frem av en uttalelse som ble enstemmig vedtatt på fylkestingets samling i Sandnessjøen.

- Det er tydelig at dagens praksis ikke likebehandler innbyggerne i Nordland, sier gruppeleder Håkon Møller i Miljøpartiet De Grønne, som tok initiativ til uttalelsen, i en pressemelding.

Nordland fylkes eldreråd har lenge engasjert seg i spørsmålet om dekning av utgifter til pasienttransport. I pressemelding heter det at konkrete eksempler har vist at innbyggere i distriktskommuner risikerer å sitte igjen med store utgifter til ferge, bompenger, parkering og overnatting som ikke dekkes av det offentlige.

Vektlegging av billettpris har ført til uakseptabelt lang ventetid for de reisende, og flere har blitt nektet dekning av utgifter til ledsager, selv når behov for ledsager er dokumentert av fastlege, heter det videre.

– Pasientreisers praksis går direkte imot helse- og omsorgsdepartementets egne føringer og forventninger. Jeg vil følge opp denne saken for å sikre at alle innbyggere i Nordland får det helsetilbudet de har krav på, sier Møller.

Eldrerådet i Dønna kommune har flere ganger adressert utfordringer knytta til pasientreiseordningen, senest i et brev til Nordland fylkes eldreråd i september 2019. Disse bekymringene har blitt tatt videre til fylkestingspolitikerne av Bjørn Helge Hansen, leder i fylkeseldrerådet.

– Jeg vil rose eldrerådet for å synliggjøre denne problemstillinga for oss folkevalgte. Denne saken handler om trygghet, forutsigbarhet og livskvalitet for svært mange innbyggere i Nordland, avslutter Møller.

Kommentarer til denne saken