Gå til sidens hovedinnhold

Fyller ledige lokaler ved bo- og servicesenter med aktiviteter

Artikkelen er over 2 år gammel

Det nye tiltaket "Sammen skaper vi den beste hverdagen" vil få opp aktivitetsnivået på Leknes Bo- og servicesenter.

I høst starter et nytt tiltak for eldre i Vestvågøy. Ann Helen Pedersen, rådgiver ved Opus Lofoten, og Aud Karin Larsen, daglig leder i Vestvågøy frivilligsentral, forteller at de ønsker å utvikle et aktivitetshus for eldre på Leknes Bo- og servicesenter. Her kan alle eldre i kommunen komme på flere aktiviteter hver dag. Tiltaket har fått navnet «Sammen skaper vi den beste hverdagen».

– Tiltaket er for dem som bor på Bo- og servicesenteret, de som bor i boligene rundt senteret og de som bor i distriktene, forteller Pedersen og Larsen.

De har i samarbeid med Tone Krüger enhetsleder i Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester Nordland og Lars Pleym Ludvigsen, kommunalsjef omsorg søkt og fått innvilget midler hos Helsedirektoratet. I midten av april fikk de tildelt en halv million kroner til tiltaket.

Les også: Bidro med grill og benk til Leknes Bo- og Servicesenter: - Jeg blir målløs

Ønsker mer aktivitet på huset

Kommunen stiller med lokalene til aktivitetshuset. På Bo- og servicesenteret er det flere møterom og lokaler som står tomme, forteller Pedersen og Larsen.

– Vi er veldig heldig som har et godt samarbeid med kommunen, sier de.

– Vi ønsker å bruke huset mer, og få opp aktivitetsnivået på huset. Det er en del aktiviteter her i dag, som skal fortsette som normalt, men ikke så mange. Vi ønsker å gi de eldre mer å velge i. Det kan være bingo, kino eller trim, forteller de.

Det nye aktivitetshuset har ikke fått noe navn ennå.

– Om det er noen som har forslag til hva aktivitetshuset kan hete, er det bare å spille disse inn til oss, sier de.

Les også: Tobias (19) tok uvanlig utdannelse - ble kåret til årets elev

Aktiviteter på brukernes premisser

Det er i tiltaket opprettet egen styringsgruppe med brukerrepresentant, og de to samarbeider med en referansegruppe som består av deltakere fra frivillige organisasjoner.

– Nå har vi satt opp et grovt utkast av aktiviteter, men vi skal også høre med de eldre hva de ønsker å gjøre. Midlene vi har fått er for ett år, men vil også søke for neste år. I år kommer vi til å følge tiltakene tett, men når vi er ferdige, ønsker vi at det kan bli selvdrevet, sier de.

Det skal være aktivitetstiltak på brukernes premisser, og de håper de kan få mange innspill til hva de ønsker.

– Det vil være noen aktiviteter hver dag, så kan det være noen aktiviteter som settes opp av og til. Vi har tenkt på at de kan komme for å lakke neglene. Det kan vi for eksempel sette opp annenhver uke, sier de.

For å få ut budskapet er de avhengig av at helsetjenesten sprer det til brukerne.

– Vi er også avhengig av at familiene til de eldre kan motivere de til å bli med. Terskelen for å komme seg ut å være med på noe nytt, kan være høy for enkelte.

Les også: Arrangerer ferieklubb: – Det skal være artig, barna har jo ferie

Kommentarer til denne saken