Gå til sidens hovedinnhold

Gatelys av eller på?

Åpent brev til Vestvågøy kommunestyre ved varaordfører Anne Sand

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Planen var å skrive et godt innlegg til gatelyssaken skulle opp pånytt i kommunestyret. Jeg skulle beskrive viktigheten av at det bor folk i bygdene, og at de blir tilgodesett med noen skikkelige gode ytelser fra kommunen.

Men; den ene dagen får jeg en SMS fra en sentral politiker om temaet; «Lys til alle». Vi arbeider iherdig med saken, og håper å finne en god løsning.

Neste dag står en uttalelse fra deg å lese i LP her du gir tilkjenne at vedtaket fra nov 2019 står seg.

Det er med bakgrunn i referatet i LP at jeg skriver akkurat dette innlegget. Vi skjønner alle at det å ha knapp likviditet er vanskelig. Spøeamålwr som hele tiden melder seg er: Hvor kan vi spare?

"Vi skal holde lys i - og har planen er å overta de lys som er langs de kommunale veier. Det er veieiers ansvar å holde lys langs veiene .FV og riksveier er ikke vårt ansvar".

Rolvsfjord Lyslag har søkt, og har fått avslag på søknaden om at fylkeskommunen overtar lysene vi har på FV815.

"Det er kommunensansvar å holde lys til sine innbyggere".

Hadde ad hoc utvalget kommet sammen, ville de kanskje funnet ut at det å drifte 1400 lys på kommunale veier blir en svært så kostbar affære. Bare tenk tanken hva et godkjent el-firma må ha for å serve alle disse lysene. Regnestykket er for meg enkelt; Glem den tanken.

Dugnad, det er tingen. Det er i de aller fleste tilfelle også positivt. I tillegg kan knappe tildelte midler kommer alle innbyggerne til gode i form av at kommunen dekker hele eller deler av strømutgiftene de private lyslagene har. En annet kanskje lettere politisk løsning å debattere i denne betente saken er; reduserer eiendomsskatten hos hver enkelt tilsvarende det de reelle strømutgiftene er for hvert lyslag.

La oss heller ikke glemme at alle lyslagene for knappe 2 år siden fikk et pålegg om å fjerne gamle armaturer slik at det ble max 70W ihvert lys. Vi fulgte dette pålegget lojalt (noe jeg antar alle gjorde). For oss var dette et stort økonomisk løft. Vi ser høsten og vinteren mørkt i møte. Det blir ikke lett å skal ferdes til fots langs en smal og svingete vei. Ikke har vi gatelys og ikke har vi gang og sykkelvei. Jeg - og alle med meg rundt i de mørklagte bygder, er skuffet over den retning saken har tatt, og ber innstendig om at kommunestyret ser på saken på nytt, og med klarere briller.

Les også: Odd Eskil kartlegger gatelys langs kommunale veier, men har dårlige nyheter til de som bor langs E10, fylkesveier og private veier

Kommentarer til denne saken