Gå til sidens hovedinnhold

Geir går mil etter mil etter å ha vært stor i kjeften : -Når noen stopper og spør om jeg vil sitte på, takker jeg høflig nei

Da Leeds-spiller Patrick Bamford dundra inn sitt 17. mål i sesongen 11 minutter før slutt i siste kamp, skjønte Geir Rishaug at det ville bli en veldig annerledes sommer.

Han hadde nemlig lovet å gå til Narvik om den til tider veldig uheldige spissen, ville klare så mange som 17 mål forrige sesong.

Svolværmannen Geir Rishaug har et fotballhjerte som banker for engelske Leeds United, og han tar som mange andre supportere del i fotballfellesskapet i sosiale medier. Det var på Facebook-gruppa «Narvik Whites» kommentaren falt – og veddemålet ble spikra.

Dermed har Rishaug ett mål for sommeren, for å ikke skjemme seg ut for sine 7.000 norske medsupportere: Han skal gå de 230 kilometerne fra Svolvær til Narvik.

Finner formen på E10 og fjellstier

For turens del legger han noen etapper over fjellene i stedet for å traske alle meterne på asfalt. I enkelte av tunnelene på Lofast er det forbudt å gå, så der har Rishaug klekket ut alternative ruter som byr på ekstra høydemeter.

– Jeg skal ikke jukse én meter, fastslår Rishaug som ser fram til å bli i bedre fysisk form – akkurat som leedsspillerne har blitt under det strenge regimet til trener Marcelo «El Loco» Bielsa. Han har innført en øvelse som kalles «murder-ball» der alle spillerne i en slags fort-film-treningskamp må løpe konstant.

Bielsa har også fått spillerne til å i enda større grad engasjere seg i veldedighet, og de har blant annet blitt pålagt å plukke søppel utenfor stadion i tre timer, like lenge som det tar en gjennomsnittsarbeider i Leeds å tjene penger nok til å kjøpe kampbillett.

Derfor er det ikke overraskende at Rishaug i samarbeid med supporterklubben har valgt å gjøre nytte for seg underveis.

Samler pant og penger

– Jeg har med meg en ekstra stor sekk og plukker opp de flaskene og drikkeboksene jeg finner langs veien. De blir panta og pengene setter jeg inn på spleisen, redegjør han.

Det er nemlig opprettet en Spleis i anledning turen, der målet er å samle inn 100.000 kroner til to veldedige organisasjoner i Leeds. Det er LUSCOS, Leeds supporterklubb i Skandinavia som står for innsamlinga.

Det finnes mange gode formål lokalt også, hvorfor velger du å gå for Leeds da?

– Det er en god følelse å hjelpe folk, uansett hvor de bor. Mange har råd til å støtte lokale formål, men også å spytte i ei krone per kilometer til vår Spleis. Hva får man for 230 kroner i dag – to halvlitere eller to bokser snus? Norge og England har en lang historie sammen, tenk bare på at England i 1945 bidro sterkt til at vi fikk fred i landet vårt. Vi som har vært i England, ser at vi i Norge er veldig heldig stilt i forhold til dem. Det er mye fattigdom og armod der, og jeg synes det er fint å kunne dele litt med broderfolket på den andre siden av den engelske kanal, sier Rishaug.

Siste stopp: Fotballpub

Hittil er 33 kilometer unnagjort og familie og venner bidrar med å kjøre Rishaug til og fra etappene. Ikledd fotballtøy og Leeds-caps er han lett å kjenne igjen langs veien, og han har fått mange tomler opp underveis. Noen har til og med stoppe for å tilby ham skyss.

– Jeg takket høflig nei, flirer Rishaug.

Den ivrige Leeds-supporteren skal i løpet av juli gjøre unna de fleste kilometerne av turen i etapper. Sjarmøretappen fra Bjerkvik til Narvik, planlegger han den 14. august.

Det er ikke tilfeldig:

– Da kan jeg spasere inn på en pub i byen og se sesongens første kamp – Leeds United mot Manchester United. Det vil være en fantastisk avslutning på turen, tror Rishaug som nok til vokte seg vel for å ikke pådra seg flere uventede gåturer.

– Jeg håper å få sjansen til å reise på hjemmekamp i Leeds i høst, men da tar jeg fly altså!

Les også

Geir må gå fra Svolvær til Narvik: – Takk gud for Hålogalandsbrua

Kommentarer til denne saken