Tysk-eid kamera på stativ smadret frontruta til bilist på Gimsøy

Bildet tatt av involverte Frank Olsen like etter at uhellet har skjedd på Gimsøy i Lofoten.

Bildet tatt av involverte Frank Olsen like etter at uhellet har skjedd på Gimsøy i Lofoten. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg traff kamerastativet med fronten av bilen, og frontruta ble fullstendig smadret av kameraet, sier Frank Olsen fra Sortland.

DEL

Sortlendingen Frank Olsen sier han opplevde det som mange lokalt i Lofoten prater om, nemlig at turister stanser over alt langs veiene og utgjør ei trafikkfelle for andre trafikanter i regionen.

At det er vakkert i Lofoten, og at man på nordsiden av øyene er heldige og kan få de flotteste nordlysbilder, vet mange fotografer. Noe også Frank Olsen fra Sortland skulle utnytte søndag kveld 21. januar på Gimsøy i Lofoten.

Han forteller at da han skulle kjøre hjem på Fv862 etter å ha avsluttet fotograferingen på Gimsøy, så smalt det.

Bekmørkt

Han kom over en bakketopp ved Røvassmyrene på Gimsøy, og der hadde en tysk personbil parkert i 80-sonen. Bilen sto slik til at minst to tredjedeler av den sto ute i kjørebanen.

– Det var bekmørkt etter kl. 22.00 denne søndagskvelden. Bak bilen sto et par og vinket og lyste med lommelykter. Jeg så dem og svingte over i motsatt kjørebane for å kunne passere. På høyde med dem smalt det plutselig voldsomt i bilen, og frontruta gikk i knas. Jeg hadde fokus på de to bak bilen sin, og så ikke kameraet på kamerastativet som jeg traff med fronten av bilen min.

Han sier at dette fotoutstyret måtte ha stått i kjørebanen for motgående trafikk, og utstyret var helt mørkt, altså usynlig for han.

Bilen traff stativet i fronten slik at kameraet gikk rett i frontruta foran førerplassen. Frontruta ble knust, men kameraet (Nikon D750) klarte heldigvis ikke å bryte gjennom det laminerte glasset.

– Speilet på bilen på førersiden ble ikke truffet, så utstyret må ha stått ute i kjørebanen, sier Frank Olsen.

Politiet

Han sier at han ringte politiet to ganger uten at de ville rykke ut til stedet. En tredje gang ba han også de to tyske turistene i den parkerte bilen å snakke med politiet, men det tyske paret ville ikke ha noe politi ut til stedet.

De nektet også å oppgi personalia, og det ble ikke skrevet skademelding etter uhellet.

– Det tyske paret kunne verken norsk eller engelsk. Men de har vært i Norge mange ganger før, også i Lofoten, noe fotografier på deres Facebook-side dokumenterer. Så dette var kjente forhold for dem også, sier Frank Olsen.

Bak bakketopp

Stedet der dette skjedde lå bare 200 meter fra bakketoppen på Fv862 på Gimsøy, og det var ikke satt opp noen varseltrekant i området der den tyske bilen sto delvis ute i det høyre kjørefeltet, sier Frank Olsen.

Han sier at slik villparkering er det ganske vanlig at turister foretar seg, når de skal fotografere.

Selv måtte han rekvirere Viking redningstjeneste i Kabelvåg for å hente bilen fra Gimsøy. Og han fikk frontruta reparert for egen regning i ettertid på Spesiallakkering i Svolvær.


Ingen refleksmerking

– Paret har i ettertid tatt bilder og målt opp på stedet, noe som er greit. Men de hevder at det var refleksutstyr på kameraoppsetningen, noe jeg bestrider.

– Bilder de har tatt viser heller ingen slik refleksutrustning. Og hadde det vært tilfelle ville jeg sett utstyret i kjørebanen. Det eneste jeg så var to personer som sto bak en feilparkert bil og veivet og lyste med lommelykter mot meg.

– En bekjent fotograf kjørte forbi bare noen minutter før meg, og da sto kamerautrustningen bak bilen sin, har han fortalt meg i ettertid. Så de må ha flyttet det over i motsatt kjørefelt i løpet av de minuttene fra han passerte dem, til jeg kom kjørende, sier Olsen.

– To dager etter skal paret så ha møtt opp hos politiet i Svolvær og ville anmelde meg, og hevdet at jeg hadde råkjørt forbi dem, men det ble de nektet av politiet.

Veiskulder

De hevder også at deres kamerautstyr sto på veiskulderen på motsatt veiside av deres parkerte bil. Men det kunne utstyret umulig ha gjort, fordi da ville jeg måtte kjørt ut av veibanen, og da ville speilet mitt på venstre side av bilen blitt skadet eller knust av utstyret.

Det var heller ingen spor etter biler som har kjørt ut i veiskulderen, på bilder tatt rett etter uhellet, sier Frank Olsen.

Advokatmat

Han trodde saken var ute av verden, men 14 dager etter uhellet kom et krav i posten fra en advokat i Oslo, som på vegne av det tyske paret krevde fotoutstyr for 2980 euro erstattet av Olsen, og det ble gitt 14 dagers frist for å betale.

Han sier at han ikke har noen planer om å betale de 2980 euro, vel 29.000 norske kroner. Derfor risikerer man nå at dette ender i Forliksrådet.

– Jeg vil at andre skal få vite om dette uhellet, og vite at man risikerer krav i ettertid når turister villparkerer og det ender med skade, sier Frank Olsen fra Sortland til Lofotposten.

Advokatfirmaet

Advokat Patrick Lundevall Unger i Oslo representerer det tyske turistparet. Mandag uttaler imidlertid advokaten til Bladet Vesterålen at det tyske paret trekker kravet.

– Vi trekker saken. Vi vil ikke at vesterålinger og nordlendinger skal føle at tyske turister lager mas og problemer for slike som Frank, sier ekteparets advokat Patrick Lundevall-Unger til BLV.

– Partene ønsker at Frank skal få fred og ro. De ønsker også å si at de er veldig glade i Norge og at de ønsker å kunne komme tilbake og være velkomne, sier advokat Lundevall-Unger.

Frank Olsen sier til Lofotposten at han er fornøyd med at saken nå legges bort.

Artikkeltags