Gå til sidens hovedinnhold

Gjær, sko og tau - Her er det strandrydderne plukket med seg mest av

- Året 2019 ble nok et bra ryddeår, melder Lofoten Avfallsselskap.

Det ble samlet inn 57,6 tonn søppel på 192 strandryddeaksjoner i fjor. 1655 har deltatt på strandryddeaksjonene. Til sammen har de ryddet 17,6 mil kystlinje.

- Vi mener at det blir mindre avfall og at arbeidet med rydding nytter. For det er renere langs Lofotens strender og kystlinje. Vedlikeholdsrydding er enklere, men det kommer også forsatt mye nytt avfall inn til hotspots som Kvalvika og Vestervika i Flakstad kommune, skriver Informasjons og kvalitetsleder Monica Kleffelgård Hartviksen, i pressemeldingen til LAS for Strand- og kystrydderapport for 2019.

669 herreløse sko

Av det rareste som er funnet trekker hun fram «1 kilo tørrgjær for bruk i høyder over 3000 meter».

Strandrydderne har funnet syv tepper eller dørmatter, 10 hjelmer og 136 dekk og hjul. De har også funnet veldig mange sko. Til sammen er de funnet 669 herreløsesko, hvor 295 av disse er funnet i Moskenes kommune.

Antall patronhylser har hatt en økning på 830 stykker, til 1438.

Kleffelgård Hartviksen forteller at de har kommet over døde dyr under ryddingen.

– Mus drukner i kanner som fylles med vann. Det ble funnet ei mus i år, men dette har vi fått flere meldinger om tidligere år. Marin forsøpling kan også knyttes til dødsårsaken til fire fugler, sier Kleffelgård Hartviksen.

Topp 15

Det blir funnet mest av korte tau.

– Selv på de stedene som det er ryddet tidligere, kommer det stadig inn nytt av dette, forklarer Monica Kleffelgård Hartviksen i pressemeldingen.

På andre plass av det man finner mest av ligger isoporbiter. Det er større andel isopor på innersida enn yttersida i Lofoten. Men det er langt flere garnringer og flottører som er funnet på yttersida. Antallet garnringer og flottører har økt, og er nå oppe på en 3. plass.

Lengre taubiter er på femteplass og matemballasje av plast er på sjetteplass.

Drikkeflasker fra utlandet er på en syvendeplass. Drikkeflasker med flaskedesign fra Norge har falt fra 4. til 10. plass. Lokk og korker er det åtte mest vanlige å finne i kystlinja i Lofoten.

Antall strips har gått ned, og ligger nå på niendeplass. Kavler og garnkuler tar ellevteplass.

Plastposter er nummer 12. Emballasje fra bad og vaskerom tar 13. plass, bomullspinner er på 14. og sist på topp 15 lista er «andre plastkanner».

Kommentarer til denne saken