(Nettavisen:) Det er mye fint du kan ta med deg hjem fra ferie.

Ti nye spanske gloser, for eksempel. Gode minner fra en heftig ferieflørt. Nye venner. Fargerike armbånd som du aldri kommer til å bruke igjen. Blondt og solbleika hår. Fin brunfarge.

Men det finnes også noe du absolutt ikke vil ha med deg hjem fra ferie:

Veggedyr.

De blir nemlig gjerne med deg hjem i kofferten og flytter inn i leiligheten din. Veggedyrene lever av å suge blod, og formerer seg før du har rukket å fremkalle sommerbildene og komme over ferieflørten din.

– Har veggedyrene god tilgang på blod, så formerer de seg raskt. Hunnene kan legge 200 og 500 egg i løpet av livet, så det blir raskt veldig mange veggedyr i leiligheten din. De ødelegger nattesøvnen og er en veldig kjedelig gjest å ha på besøk.

Det sier Trond Dyrli, daglig leder i PELIAS Norsk skadedyrkontroll, til Nettavisen. Han får jevnlig telefoner fra folk som har oppdaget bitt på kroppen, og lurer på om de har veggedyr.

– Det har vært en økning av veggedyr i Norge de siste årene, og årsaken er nok en kombinasjon av to ting: Nordmenn reiser mer, og mange av de som har veggedyr, oppdager det sent og gjør kanskje ingenting med det. I verste fall vandrer veggedyrene over til naboleiligheten, og så sprer det seg.

Dyre husgjester

Ifølge Folkehelseinstituttet har antall registrerte årlige veggedyrbekjempelser økt med over 400 prosent mellom 2007 og 2015.

Det verste med veggedyr, er at de formerer seg raskt - og er umulig å bli kvitt på egen hånd.

Hvis du finner ett veggedyr i leiligheten din, kan du være sikker på at det finnes flere. En tommelfingelregel er å gange med ti. Finner du tre veggedyr, er det mest sannsynlig rundt 30 i leiligheten.

De første tegnene til at man har fått dyrene i hus, er som regel små bitt på kroppen.

Det var slik kvinnen Nettavisen omtalte i fjor sommer, oppdaget at hun hadde veggedyr. Små bitt, som lignet litt på myggstikk, på lårene og armene. Kort tid etterpå, oppdaget hun et veggedyr på den ene sofaputa.

Kvinnen ringte Oslo Veggdyrkontroll, som frøs ned hele leiligheten hennes til den nette sum av 20.000 kroner.

For at veggedyrene skal dø, må de nemlig fryses ned. Temperaturen må ligge på mellom minus 18 og minus 25 grader for at skadedyrene skal takke for seg.

– Det er dyrt å bli kvitt veggedyr, med en prislapp på alt fra 20.000 til 80.000 kroner. Det er ikke alle som har dekning for det i forsikringen sin heller, da må man ha en tilleggsforsikring for skadedyr som det ikke er alle som har, sier Dyrli.

Kan kravle over til naboen

Har du først oppdaget veggedyr i leiligheten, må du altså ta kontakt med profesjonelle. Du greier ikke å bli kvitt dyrene på egen hånd.

– Det er veldig viktig at man tar kontakt med skadedyrkontroll hvis man har mistanke om veggedyr. Da kommer vi på befaring, og sjekker om det faktisk er veggedyr i leiligheten eller ikke, sier Dyrli.

Hvis du ikke gjør noe, kan veggedyrene altså kravle over i naboleiligheten.

– De kan komme seg over til andre leiligheter via luftkanaler, terrasser og lignende. Så det er svært viktig at man tar dette på alvor, sier Dyrli.

Forholdsregler: Slik unngår du veggedyr

Siden de færreste ønsker et inntog av veggedyr med plan om å ta over leiligheten din, er det lurt å ta forholdsregler.

Dyrli har heldigvis flere gode råd:

1) Sjekk under og i hotellsenga før du legger deg.

Ofte ligger veggedyrene i trepanelet under senga. De er små, og kan være ganske vanskelig å få øye på.

2) Ikke pakk ut klærne dine på hotellrommet.

Ikke la klær og eiendeler ligge slengt på hotellrommet, og ikke heng opp klærne dine i skapene på hotellrommet.

Lukk alltid kofferten når du har tatt ut det du trenger av den. Ikke la den ligge åpen.

– For å være sikker bør du egentlig la kofferten ligge i badekaret, eller pakk klær og bagasje inn i søppelsekker som du knyter tett igjen - da slipper ikke veggedyrene inn, råder Dyrli.

3) Ved mistanke om veggedyr, frys ned bagasjen.

Hvis du i etterkant av et hotellopphold får beskjed om at det er veggedyr på hotellet, kan du fryse ned bagasjen din.

Skadedyr-selskap har gjerne frysebokser tilgjengelig som du kan bruke, hvor temperaturen er lav nok til å ta knekken på veggedyrene.