Rett nok er det et øyeblikksbilde, men med fem nyregistreringer var Mazda det mestselgende merket i Lofoten i april.

Som leseren er kjent med, forhandler Bil i Nord merkene Volvo, Ford, VW, Mazda MG og Subaru. I april hadde Bil i Nord hele den øverste halvdelen av registreringsstatistikken.

I første kvartal var det kun én enslig Mazda å finne på registreringsstatistikken for personbiler, som for øvrig ble toppet av Toyota.

Den saken kan du lese her:

Nå går lofotingene for fullelektrisk: Se ti på topp for Lofoten

Av Mazdaene som ble solgt i Lofoten i april, var det tre Mazda3 og to CX-30. Samtlige med bensinmotor.

– Jeg kjenner ikke til hvem som har kjøpt hver enkelt bil, men vi har lojale Mazda-kjøpere på Vestvågøy, sier Bil i Nord-eier Thor Drechsler til Lofotposten om Mazda-salget.

At hovedmerket hans, Volvo, fortsatt henger etter på registreringsstatistikken, forklarer han med leveringsproblemer. Dette på grunn av en rekke sammenfallende omstendigheter, både krigen i Ukraina og fabrikker andre steder i verden som ikke klarer å levere det de skal av komponenter.

– Det betyr at biler ikke blir produsert, fastslår Thor Drechsler, som kan fortelle at det særlig er «halvledere» som er mangelvare. (Se nederst i saken for forklaring på det.)

– Men vi har en ordrereserve i Bil i Nord på cirka 200 biler, og det vil komme en god del registreringer på høsten, sier Drechsler.

Med ordrereserve mener han biler som er bestilt av en kunde, men ikke levert og registrert.

Slik ser registreringsstatistikken ut for nye personbiler i Lofoten ut for april 2022:

Dette er halvledere:

Bruk av halvledere danner grunnlaget for hele den moderne mikroelektronikken. Halvledermateriale inngår som en nødvendig bestanddel i komponenter som dioder og transistorer. I mikroelektronikk er det vanlig at svært mange, opptil flere millioner enkeltkomponenter lages i samme brikke av monokrystallinsk halvleder, vanligvis i silisium.

(Kilde Store norske leksikon på nett)