Gå til sidens hovedinnhold

Godt forslag om å la permitterte i reiselivet jobbe i fiskeriene

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Utenlandsk arbeidskraft er viktig for både fiskerinæringa og byggebransjen, både i Lofoten og i Norge.

Hver vintersesong er mange arbeidere fra Øst-Europa en del av et tradisjonsrikt maskineri som sørger for store verdier.

De kan nå ikke bare ta turen til Lofoten helt uten videre. Uten test-papirene i orden og en godkjent bolig blir det verre.

NRK viste nylig til at det er i overkant av 3000 utenlandske arbeidere på fiskemottak i Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms. Fiskeribladet anslår nærmere 4000 arbeidere i hele landet i vinter under torskefisket.

I Vågan var de nye reglene for innreisekarantene tema i et møte mellom kommunen, politiet og næringslivet. Bare blant dem som møtte opp der var det behov for 180 arbeidstakere fra utlandet i vinter i Vågan.

Det er et stort antall personer som skal sørge for en betydelig verdiskapning i hektiske måneder og uker.

Uansett om disse enten ikke kommer seg inn i landet, må bo på karantenehotell i ti dager – eller dersom arbeidstakerne må leie eller bygge nytt losji som er godkjent vil det bety økte kostnader.

Det er neppe til å unngå. Aftenposten omtalte i helga at innføringen av karantenehotell har skjedd svært raskt. Behovet for tiltak for å slå ned importsmitte er forståelig – men tiltakene må treffe og de må være konsistente.

Vinteren vil vise hvordan ting slår ut i praksis og om reglene kan lempes på. Og ikke minst hva følgene blir.

Pandemien har både menneskelige og økonomiske følger. I så måte er det et interessant forslag fra L. Bergs Sønner og Jonas Walsøe som ønsker å sysselsette permitterte fra reiselivet i fiskerinæringa i vinter.

– På anleggene har vi faste ansatte som utgjør basen og tar seg av de viktige tingene. Det som gjenstår er enkle oppgaver, men tunge. Men jeg tror det fleste kan klare det, sa han til Lofotposten torsdag.

Les også

Frir til permitterte: -Vi har masse å gjøre

Dette er et forslag vi tror kan ha noe for seg, nær sagt uansett hvor mange det blir snakk om. På kort sikt er det et uttrykk for en mulig vinn-vinn situasjon i en spesiell tilstand. På lang sikt kan slike utspill kanskje løfte statusen til yrket.

Det er skreien som har sørget for at vi alle bor og holder til her, på noen forblåste øyer med Vestfjorden hamrende utenfor. Fiskere og fiskerinæringa har da også stått i alle mulige slags kriser og nedturer før gjennom historien.

Det gir en viss erfaring i å takle motgang når en lever av naturen, så nådeløst som det faktisk kan være. I så måte er den nøkterne optimismen fra både Walsøe og Nora Falch i Saga Fisk verdt å notere seg.

Falch mener de skal kunne kjøpe like mye fisk i år – og løse situasjonen, selv med strengere regler. Det er et godt signal.

Krise i reiseliv og tapte inntekter for mange er svært alvorlig. Samtidig minner denne tida oss også om at vi tross alt sitter på en uvurderlig rikdom i havet. Det er en trygget i det, i ei usikker tid.

Les også

Bedrifter som bruker utenlandsk arbeidskraft i møte med kommunen: - Vi må ta korona på største alvor

Kommentarer til denne saken