Nyheten om denne nye internasjonale golfturneringen kunne daglig leder Frode Hov ved Lofoten Links på Gimsøy fortelle statsminister Erna Solberg om på dialogmøtet med reise- og næringslivet i Vågan sist lørdag på Nyvågar.

Tanken er at det i 2019 skal inviteres til ei golfturnering i midnattssolens tidsfase sommerstid. I Lofoten betyr det fra 28. mai til omtrent 14. juli.

Møtet med statsministeren inkluderte også å fortelle om hotellprosjektet på Gimsøy (Golfhotellet), der alle rommene blir vendt mot nord i motsetning til alle andre steder i verden.

Solberg fikk også vite om de 21 hyttelodgene som er bygget ferdige på Hov, og aktivitetstilbudet med blant annet det populære Hov Ridesenter.

Turnering

Planene legges nå for en internasjonal golfturnering for de 50–60 beste kvinnelige golfspillere i verden, noe det er jobbet med i tre år allerede, kan Frode Hov bekrefte overfor Lofotposten.

Hov sier at man snakker store tall her, og kanskje et budsjett på fem millioner US-dollars, eller rundt 40 millioner kroner.

Man tenker seg spill nattetid i midnattssol, og fjernsynsoverføringer til mange land. Ikke minst USA, som dermed vil kunne se turneringen på dagtid siden USA ligger fra seks til ni timer etter vår lokale norske tidssone.

– Jeg tror ikke amerikanere og andre egentlig vet hvilket skue midnattssola gir, og det kan skapes fantastiske fjernsynsbilder fra ei slik golfturnering, sier en engasjert Frode Hov.

Midnattsol

Midnattssol er et fenomen som inntreffer hele eller deler av tiden mellom vårjevndøgn og høstjevndøgn nord for den nordlige polarsirkelen, og mellom høstjevndøgn og vårjevndøgn sør for den sørlige polarsirkelen.

Midnattsol innebærer at solen ved sin laveste posisjon i løpet av ett enkelt døgn ikke går under horisonten, og derfor er synlig alle 24 timene av døgnet såframt ikke skydekket hindrer sola i å bli sett.

Les også: – Morsomt å få anerkjennelse fra "Planet Golf"

Match

Frode Hov sier at dette blir ei matchturnering, og den tenkes å gå over fire eller fem dager.

– Vi har tenkt å få realisert dette i 2019, og kanskje blir det et fast arrangement i de to følgende årene. Vi har også planer om å få til et testarrangement allerede neste år, sier Hov.

Banen godkjent

I fjor høst var IMG på Gimsøy og godkjente banen for et slikt arrangement. Vår eget proffess «Tutta» har også vært her to ganger.

Hov sier at man lokalt vil få ansvaret for å gjøre banen strøken og presentabel til turneringen, og være et «lokalt management». Det vil kreve at man får inn ekstra folk i staben for å håndtere dette lokalt, påpeker Frode Hov.

Les også: Stiv kuling stoppet ikke golferne

Ross Hallett i IMG

– Jeg har vært i Lofoten og inspisert banen, og den har en helt fantastisk og unik lokasjon, sier Ross Hallett til Lofotposten. Han er Vice president, Head of Golf Events EMEA • IMG Golf, og jobber i London.

Han leder prosjektet som trolig skal ha sin debut sommeren 2019 på golfbanen på Gimsøy i Lofoten, dersom alle planer lykkes.

Hallet sier at man nå jobber for å skaffe inntekter via sponsorer og fjernsynsavtaler. Dette må på plass innen man kan si ok, men planene for arrangementet er allerede staket ut, og Hallet sier at han håper et slikt spektakulært golfarrangement lar seg realisere.

 

– Det vil vekke oppsikt verden rundt, og bidra til golfsportens fremme, men også turisme, og ringvirkninger ikke minst lokalt i Lofoten.

Hallet sier man også har «Tutta» Pettersen med seg på laget, og at dette kan bli en spektakulær opplevelse både for utøverne og for publikum.

Skandinavia

I Europa i dag finnes ikke en slik internasjonal golfturnering for kvinner bortsett fra Ricoh Women's British Open. Derfor er dette ikke bare en gladsak for Lofoten, men Norge og hele Skandinavia.

– Vi har jobbet i tre år allerede med dette, og har troen på denne turneringen i midnattssolens rike. Og kanskje kan dette bli noe varig og virkelig stort som fremmer golfsporten ytterligere både i Norge og internasjonalt, sier Frode Hov.

Les også: «Varför reise söderut för golf när Nord-Norge finns?»

Folkehav

Man snakker her om ei matchturnering som vil skape et folkehav på Gimsøy. Trolig må man ta all overnattingskapasitet i hele Lofoten i bruk, og kanskje blir det nødvendig også med et hotellskip for å dekke inn overnattingsbehovet den sommeruka dette skal skje.

– Det blir som et VM på sykkel, for å sammenligne, sier en forventningsfull gründer på Gimsøya.

IMG Golf

Det er den internasjonalt kjente arrangøren IMG som skal planlegge og avvikle arrangementet. International Management Group er en global arrangør av sportsturneringer og andre arrangementer, med hovedsete i New York City. Det ble stiftet av den kjente juristen Mark McCormack fra Chicago, som døde 16. mai 2003 i en alder av 72 år. Han hadde golfere som Björn Borg og Pete Sampras, og racerbilidolet Michael Schumacher og modellen Kate Moss i stallen sin. Han handterte også spesielle prosjekter for Margaret Thatcher, Mikhail Gorbachov, Pave Johannes Paul II and golfesset Tiger Woods.

Familien solgte selskapet IMG etter hans død for 750 millioner US dollar.

IMG er i dag eid av William Morris Endeavor og Silver Lake Partners, da siden 2013.

Trans World International (TWI) er selskapet for opplevelser til IMG, ifølge Wikipedia.

Les også: – Vi er veldig stolte

Les også: NNM i spektakulære omgivelser