Gratulerer med dagen, sykepleiere!

Foto:

Av
DEL

KronikkDet er i dag 200 år siden sykepleieren Florence Nightingale ble født, og den 12. mai er den internasjonale sykepleierdagen. Nightingale regnes som en pionér innenfor sykepleiefaget, og bidro til et gjennombrudd i forebygging av sykdom og helsefremmende arbeid gjennom å systematisere kunnskap om håndvask og hygieniske forhold i sykehus og i hjemmet. Dette er kunnskap som vi i dag tar for gitt, selv om dette ble året vi alle må øve oss litt mer på håndvask og andre hygieniske tiltak enn vi hadde forestilt oss.

Norsk Sykepleierforbunds logo har navnet «sol gjennom sky». Akkurat nå er skydekket tett, men det kommer til å sprekke opp. Det er lenge siden Florence Nightingale under Krimkrigen gjorde grundig triagering – prioritering av hvem som trengte hvilke ressurser når. Lenge siden hun revolusjonerte smittehåndtering slik at skadde soldater ikke lengre døde som fluer av infeksjoner. Det er lenge siden hun ga soldatene håp.

Dagens sykepleiere gjør samme arbeid. Vår kunnskap forebygger og reduserer smitte. Det er vår innsikt og kunnskap som gjør at det tilpasses, prioriteres og mobiliseres ressurser rundt den enkelte pasient – mellom avdelinger og tjenestenivåer. Det er vi som skal se, tolke og forstå symptomer – og som skal sikre samarbeid med pasienter, pårørende og andre. Det er våre folk som har en døgnkontinuerlig oversikt over hjelpen som gis – og som nå skal koordinere hjelpen på best mulig måte mellom pasienter, pårørende og andre deler av helse- og omsorgstjenesten.

Koronakrisen viser at helsetjenesten er avhengig av sykepleiere og ikke minst gode sykepleierledere. De må sikre de nødvendige rammene for den jobben som nå skal gjøres. Sykepleierlederne er nåtidens Florence Nightingale-er. De står ovenfor et nytt virus, en pandemi som gjør hele verden annerledes enn for bare kort tid siden. Som Nightingale er de nytenkende, modig og faglig sterke.

Dessverre er sykepleiere en mangelvare, og kommunene oppgir at sykepleiere er den yrkesgruppen som det er vanskeligst å få tak i. Dette merkes også Lofot-kommunene, og også Nordlandssykehuset sliter med å rekruttere sykepleiere og sommervikarer. Allerede før koronakrisen manglet det over 600 sykepleiere i Nordland. I følge SSB kan Norge mangle hele 28 000 sykepleiere i 2035. Flere sykepleiere forlater yrket tidlig og har tidlig avgangsalder. Arbeidsbelastningen er for stor, fagmiljøet er ofte for lite og lønna er for lav. Kommuneøkonomien er under stort press, og den kommunale fattigdommen truer sykepleierfaget.

Sykepleiere jobber dag, kveld, natt, helger og helligdager år etter år. De er alltid på vakt for velferdssamfunnet. De tar imot nyfødte. De er på helsestasjonen. De er der for barn og unge som har behov for å snakke med en helsesykepleier på skolen. De kommer hjem til de som trenger hjemmesykepleie, og de jobber hardt og kunnskapsbasert på sykehusavdelinger og sykehjem. De er en svært anerkjent yrkesgruppe, og det er over 100 000 av dem. I tillegg til at 12. mai er den internasjonale sykepleierdagen, har WHO utpekt 2020 til det internasjonale sykepleier- og jordmoråret.

Vi gratulerer sykepleierne med dagen, og oppfordrer alle andre til å gjøre det samme!sulla


Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags