Overleverte hjertekompresjonsmaskin til ambulansen på Gravdal: - Vi er veldig takknemlige

Initiativtaker til innsamlingsaksjonen for å utstyre ambulansene i Lofoten med hjertekompresjonsmaskiner, André Rosengren Bendiksen, leverte fredag ut den andre maskinen til ambulansen på Gravdal.

DEL

- Det betyr enormt mye for oss. Vi er veldig takknemlig til André og Bil i Nord, for aksjonen han og de har startet. Vi er også veldig takknemlig for givergleden hos folk her i Lofoten, sier områdeleder for Lofoten ambulanse, Britt Rønning.

– Hvert et bidrag fra 50 kroner til store bidrag er like viktig for at målet er nådd. Det er en stor glede for oss å vite at vi har en slik maskin i Svolvær og en maskin på Gravdal.

I begynnelsen av september startet André Rosengren Bendiksen og hans arbeidsgiver Bil i Nord en innsamlingsaksjon for å utstyre ambulansene i Lofoten med hjertekompresjonmaskiner.

HMS-tiltak

Fredag ble den andre maskinen overlevert til ambulansen på Gravdal. AHLR-instruktør ved Nordlandssykehuset på Gravdal, Mattias Hörnquist forteller at maskinen er et veldig flott verktøy i enkelte tilfeller.

– Det er en flott maskin. Men det er viktig å understreke at på lik linje med bruk av hjertestarter, så klarer vi likevel ikke berge alle som får hjertestans. Denne maskinen er god på spesifikke pasientgrupper, særlig under langvarlig hjerte- og lungeredning, samt når noen må transporteres mens dette arbeidet pågår. Slik får ambulasepersonell frie hender til å gjør andre viktige pasienttiltak. Slik sett er det et fantastisk verktøy, sier Hörnquist.

Det er også et viktig HMS-tiltak for ambulansepersonell, ved transport av pasient som må ha komprimering.

– Nå kan vi være sikret i bilen under transport av denne pasientgruppen som har behov for bruken av denne maskinen, sier han.

Fire maskiner

Initiativtaker Bendiksen håper at man når målet om å kjøpe inn totalt fire maskiner til ambulansene i Lofoten. Kostnadene per maskin er estimert til 150.000 kroner.

– Det var noen våkenetter, spesielt i starten, fordi jeg tenkte at dette greier vi ikke. Den siste tiden har det løsnet hos bedriftene på Vestvågøy og i Vågan, sier Bendiksen.

– Planen var at jeg skulle gi meg etter den første maskinen, men når den var bestilt tenkte jeg at vi måtte prøve en til. Vi kan ikke gi oss nå, da blir jeg sittende med penger til overs. Om jeg skal få brukt de trenger jeg hjelp. Det er selvfølgelig vanskelig å stoppe på et gitt beløp, men overskuddet kan gå til for eksempel en ekstra batteripakke, sier han.

Britt Rønning skryter av Bendiksens pågangsmot, Bil i Nord og ambulansepersonell i Lofoten.

– Vi har ambulansepersonell i Lofoten med høy kompetanse. Ambulansepersonell som er i beredskap er alle glad i jobben sin og utgjør en forskjell for at folk i Lofoten skal få den hjelpen de trenger om uhellet skulle være ute, sier Rønning.

De som ønsker å bidra til innsamlingsaksjonen kan sette inn penger til konto 1503.45.08000 eller sende via VIPPS til 559446 og merke betalingen med «hjertekompresjonsmaskin».

>>> Det er også opprettet en Spleis i forbindelse med innsamlingen.

Artikkeltags